Macron sa hnevá na Taliansko: Mali ste tú loď s migrantmi prijať. My by sme to samozrejme spravili

    0
    Emmanuel Macron a Theresa Mayová (Autor: TASR)

    Hovorca vlády Benjamin Grivaux citoval Macronove vyjadrenie po utorkovej pravidelnej schôdzi jeho kabinetu. Prezident podľa neho poukázal na medzinárodné námorné právo, na základe ktorého zodpovednosť za prijatie plavidla v núdzi nesie najbližšie položená krajina. V prípade, že by takýto prípad nastal blízko francúzskeho pobrežia, loď by na ňom “samozrejme mohla zakotviť”.

    Záchranárska loď Aquarius so 629 migrantmi zostala od soboty uviaznutá v medzinárodných vodách pri brehoch Talianska a Malty, keďže obe tieto krajiny odmietli posádke povoliť vstup. Riešenie nakoniec ponúkol v pondelok nový španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý oznámil, že loď sa môže priplaviť do prístavu Valencia.

    Podľa hovorcu francúzskej vlády Macron privítal humanitárne gesto Španielska. Dodal, že Francúzsko si neželá “precedens”, ktorý by umožnil niektorým krajinám EÚ porušovať medzinárodné právo a spoliehať sa na iných členov.

    Migračná politika má byť jednou z tém prvého stretnutia Macrona s novým talianskym premiérom Giuseppem Contem, ktoré je naplánované na piatok v Paríži.

    - Reklama -