Macron reagoval na samovražedné útoky v Tunisku

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    “Dôrazne odsudzujem tieto útoky, ktoré sa dnes udiali v srdci Tunisu,” napísal Macron na Twitteri počas svojej oficiálnej návštevy Japonska. Dodal, že Francúzsko “stojí pri tuniskom národe v tejto ťažkej chvíli”.

    K útokom sa bezprostredne nikto neprihlásil. Ako ešte skôr informovalo tuniské ministerstvo vnútra, pri simultánnych útokoch dvoch samovražedných atentátnikov zahynul jeden človek a ďalších deväť utrpelo zranenia.

    Podľa ministerstva sa prvý samovražedný útočník krátko pred 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) odpálil v blízkosti motorizovanej policajnej hliadky na rušnej Triede Charlesa de Gaulla v centre Tunisu, vo vzdialenosti približne 100 metrov od budovy francúzskeho veľvyslanectva.

    Pri tomto útoku prišiel jeden policajt o život a ďalší utrpel zranenia. Zranených bolo aj sedem civilistov.

    Približne v rovnakom čase sa druhý atentátnik vyhodil do vzduchu pred budovou veliteľstva protiteroristickej brigády v okrajovej časti tuniskej metropoly. V tomto prípade obete hlásené neboli.

    Tuniské orgány dodatočne sprísnili bezpečnostné opatrenia v krajine po viacerých závažných teroristických útokoch z roku 2015, keď vyhlásili stále trvajúci výnimočný stav. Ich ďalšie sprísnenie nasledovalo aj po tom, ako sa stovky Tunisanov zaradili medzi bojovníkov teroristickej organizácie Islamský štát (IS) v Líbyi a Sýrii.

    - Reklama -