Macron predstavil víziu: Únia by mala byť v budúcnosti viacrýchlostná

    0
    Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    „Európa, ktorú dnes poznáme, je príliš pomalá, príliš slabá a príliš neefektívna,“ povedal Macron pred európskymi študentmi zhromaždenými na pôde Sorbonny.

    Navrhol pritom viacero opatrení, ktoré by mali tento podľa neho nepriaznivý stav zmeniť. Okrem iného hovoril o perspektíve vytvorenia spoločného rozpočtu krajín eurozóny. Ten by podľa neho umožnil investície do európskych projektov a posilnil stabilitu eurozóny v období ekonomických kríz. Hovoril tiež o potrebe harmonizácie daní a o zdanení internetových gigantov v krajinách EÚ. 

    V súvislosti s posilnením EÚ Macron spomenul aj potrebu zvýšenia bezpečnosti starého kontinentu. Vyzval napríklad na vytvorenie spoločnej európskej intervenčnej jednotky a zboru civilnej ochrany, spoločného obranného rozpočtu a stratégie či zriadenie európskej akadémie tajných služieb, ktorá by mohla pomôcť zefektívniť boj proti terorizmu. Vyjadril tiež pripravenosť otvoriť francúzsku armádu pre pôsobenie vojakov z iných krajín spomenul a vyzval na to aj ostatných členov Únie. 

    Macron tiež navrhol vytvorenie európskej azylovej agentúry, ktorá by mala pomôcť zrýchliť a skoordinovať migračné procedúry. Zároveň je podľa neho potrebné sprísniť kontrolu hraníc EÚ a zaviesť štandardné európske preukazy totožnosti.

    Reformovaná Európska únia budúcnosti by podľa Macrona mala byť viacrýchlostná, čo by umožnilo väčšiu „diferenciáciu“ medzi členskými štátmi, ktoré za zoskupia okolo „posilnenej základne“. V takejto viacúrovňovej Únii by podľa neho mohla potenciálne nájsť svoje miesto aj Veľká Británia, ktorá sa v súčasnosti pripravuje na brexit.

    „V takejto Únii, znovu zoskupenej okolo nespochybniteľných hodnôt a efektívneho trhu, bude môcť o niekoľko rokov nájsť svoje miesto aj Spojené kráľovstvo, ak si to bude želať,“ vyhlásil šéf Elyzejského paláca. „Európa sa už teraz pohybuje rôznymi rýchlosťami. Nebojme sa to povedať, nebojme sa to požadovať“.  

    Francúzsky prezident tiež varoval pred nárastom protiimigračne zameraného nacionalizmu, ktorý podľa neho protirečí princípom zjednotenej Európy poučenej z tragédií dvoch svetových vojen. 

    „Mysleli sme si, že minulosť sa už nevráti,“ vyhlásil Macron. Nacionalistické a izolacionistické tendencie sa však podľa neho vrátili, „pretože sme zabudli brániť (spoločnú Európu)“. 

    Počas prejavu sa pred budovou Sorbonny konal protest, na ktorom sa zišlo niekoľko desiatok Macronových odporcov z radov študentov. Na mieste bol preventívne nasadený ešte väčší počet príslušníkov poriadkovej polície vyzbrojených obuškami; ich zásah však nebol – vzhľadom na pokojný priebeh protestu – potrebný. Demonštranti vyjadrovali nespokojnosť najmä s Macronom presadzovanou reformou zákonníka práce a s jeho snahou riešiť zložité problémy formou dekrétov namiesto zdĺhavej parlamentnej diskusie.

    - Reklama -