Macron odsúdil násilie, ktoré sprevádzalo demonštrácie v Paríži

    0
    Pracovník vymieňa výklad na obchode s oblečením módnej značky na začiatku triedy Champs-Élysées v Paríži, deň po protivládnych pochodoch prívržencov protestného hnutia tzv. žltých viest (Autor: TASR)

    Macron uviedol, že do násilností sa zapojil “každý jeden účastník” sobotných protestov v Paríži. “Čo najskôr chcem urobiť rázne rozhodnutia, ktoré zaručia, že sa niečo také už nestane,” dodal. 

    Podľa správ miestnych médií Macron prerušil lyžovačku v Pyrenejach, aby sa mohol do Paríža vrátiť ešte v sobotu večer. V súvislosti s protestmi francúzske ministerstvo vnútra totiž zvolalo mimoriadne stretnutie. 

    K zrážkam medzi poriadkovou políciou a prívržencami žltých viest došlo v sobotu v okolí Víťazného oblúka nachádzajúcom sa v centre Paríža na začiatku triedy Champs-Élysées. Demonštranti tam rabovali obchody, rozbíjali výklady, podpaľovali autá a ničili reštaurácie. Pri požiari jedného bytu utrpelo zranenia viacero ľudí. Policajti proti nim nasadili slzotvorný plyn a vodné delá. 

    Podľa odhadov úradov sa do sobotných demonštrácií po celom Francúzsku zapojilo 32.300 ľudí – približne o 4000 viac než predošlý týždeň. Výrazne sa zvýšil najmä počet účastníkov protestu v metropole Paríž. 

     

    - Reklama -