Macron odmietol stretnutie s dalajlámom. Bolo by to kontraproduktívne, tvrdí

    0
    Francúzsky prezident Emmanuel Macron. (Autor: TASR)

    Macron však na stretnutí so študentmi Univerzity Georgea Washingtona podotkol, že s týmto “veľmi inšpiratívnym” exilovým tibetským lídrom sa stretol v Paríži ešte ako prezidentský kandidát. 

    “Teraz som prezidentom Francúzskej republiky. Keby som sa s ním stretol, určite by to vyvolalo krízu s Čínou. Bolo by pre francúzsky ľud dobré, keby prišli z Číny určité protiopatrenia? Určite nie,” zdôraznil Macron s tým, že takéto politické gesto by bolo neužitočné.

    Šéf Elyzejského paláca však podľa stanice France 24 pootvoril dvere pre hlbšie zainteresovanie v danej problematike. “Ak by mohlo byť Francúzsko nápomocné pri riešení situácie medzi dalajlámovým ľudom a Čínou, spravím všetko, čo bude v mojich silách,” uviedol Macron v hlavnom meste Spojených štátov.

    Prezident na záver diskusie dodal, že vníma “isté prvotné signály”, že čínsky prezident Si Ťin-pching by mohol byť prístupný riešeniu danej otázky. “Dúfam v to pre Čínu, dalajlámu, ako aj pre budhistov,” zakončil.

    Peking obviňuje dalajlámu – nositeľa Nobelovej ceny mieru – zo snahy o dosiahnutie nezávislosti Tibetu prostredníctvom “duchovného terorizmu”. Dalajláma, vlastným menom Tändzin Gjamccho, však tvrdí, že požaduje iba širšiu autonómiu.

    - Reklama -