Macron by vraj ešte nemal jasať. Marine Le Penová má do volieb jeden tromf

    0
    Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Európske mainstreamové médiá neskrývali nadšenie z výsledku holandských volieb. Týždne pred voľbami všetko nasvedčovalo tomu, že vládnuci ľudovci premiéra Rutteho skončia až za víťaznou euroskeptickou Stranou pre slobodu Geerta Wildersa. Takýto výsledok by bol vzpruhou pre všetky euroskeptické strany, ale na rozdiel od minuloročného referenda vo Veľkej Británii o EÚ tentoraz Národný front, AfD či Švédski demokrati dôvod na úsmevu nemajú.

    Budúci mesiac sa však konajú prezidentské voľby vo Francúzsku a rovnako ako Geert Wilders aj Marine Le Penová volá po usporiadaní referenda, v ktorom by sa občania vyjadrili k zotrvaniu krajiny v Európskej únii. Denník The Huffington Post publikoval graf, ktorý sumarizuje prieskumy verejnej mienky od začiatku februára do prvej polovice marca, a všetko nasvedčuje tomu, že minimálne v prvom kole pravdepodobne uspeje práve šéfka Národného frontu.

    S rovnakou pravdepodobnosťou potom nepostúpi do druhého kola niekdajší horúci favorit François Fillon. Niekoľko percent mu ubrala kauza s vyplácaním štátnych peňazí manželke, ktorá však za pomerne vysoké sumy neodvádzala žiadnu prácu. Popularitu politika zrejme poznamenalo aj zverejnenie jeho prezidentských plánov. Fillon chce znížiť počet pracovných miest v štátnej správe o pol milióna, zvýšiť vek odchodu do dôchodku zo 62 na 65 rokov a zrušiť 35-hodinový pracovný týždeň.

    Naopak, Le Penová sa stále drží na čele prezidentského pelotónu, hoci jej náskok pred socialistickým kandidátom Emmanuelom Macronom predstavuje len desatiny percenta. Aktuálne sa javí ako najreálnejšie, že v druhom kole budú proti sebe stáť práve Le Penová a Macron. No výskumné agentúry stále počítajú aj s možnosťou, že do druhého kola sa nakoniec pretlačí republikánsky kandidát Fillon.

    Z pohľadu Le Penovej by však boli obaja rivali nad jej sily. Pôjde teda zrejme len o to, s kým prehrá o viac percent. Podľa trendového grafu denníka The Huffington Post by šéfka Národného frontu podľahla Macronovi približne o dvadsať percent, zatiaľ čo Fillonovi asi o šestnásť percent. Francúzski aj európski euroskeptici sa aj napriek tomu stále utešujú výsledkom prezidentských volieb v USA, kde prieskumy takisto považovali Donalda Trumpa za jasného outsidera.

    Zďaleka nie všetky médiá však považujú prezidentské voľby vo Francúzsku za „hotovú vec“. Vplyvný politický magazín New Statesman napríklad tvrdí, že pred druhým kolom v máji sa môže udiať ešte veľa zmien. „Fillon možno bude nútený odstúpiť, Macron stratí dynamiku a Le Penovú môžu prieskumy podceniť rovnako ako v prípade britského hlasovania o EÚ či v prípade amerických volieb,“ píše magazín.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -