Macron a Merkelová vyzývajú na deeskaláciu na Blízkom východe

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Merkelová sa s Macronom stretla v nemeckom Aaachene, kde francúzsky prezident dostal Cenu Karola Veľkého za príspevok k európskej jednote. Nemecká vláda podľa agentúry AP informovala, že obaja politici hovorili o dianí na Blízkom východe a vyzvali na “triezvosť a deeskaláciu v regióne”.

    Británia dôrazne odsúdila údajný iránsky útok na izraelské pozície na Golanských výšinách. Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson vyzval Irán, aby sa zdržal akcií, ktoré by mohli destabilizovať región. Apeloval taktiež na Rusko, aby vyvíjalo tlak na sýrsku vládu, svojho spojenca, aby sa snažila o širšie politické riešenie. 

    Bahrajn, kráľovstvo ležiace v oblasti Perzského zálivu a kritik Iránu, podporilo izraelské útoky v Sýrii a obvinilo Irán z destabilizácie regiónu. “Pokiaľ Irán destabilizuje región svojimi jednotkami a raketami, každá krajina v regióne vrátane Izraela má právo brániť sa tým, že zničí zdroje nebezpečenstva,” uviedol bahrajnský minister zahraničných vecí Chálid bin Ahmad al-Chalífa.

    Izrael vo štvrtok zaútočil na desiatky iránskych cieľov v Sýrii a odpovedal tak na spomínané raketové ostreľovanie izraelských pozícií na Golanských výšinách iránskymi oddielmi al-Kuds. Išlo o dosiaľ najvážnejšiu vojenskú konfrontáciu medzi oboma zarytými nepriateľmi, Izraelom a Iránom, a o najväčšiu vojenskú operáciu Izraela v Sýrii od vojny z roku 1973.

    - Reklama -