Macron? Toho nevolíme. Nám už je tak zle, že na vás kašleme a pred Marine vás nezachránime, znie z migrantských predmestí Francúzska

    0
    Scény horiacich áut a pouličných nepokojov neboli ani v minulosti na parížskych predmestiach ničím ojedinelým (Autor: TASR)
    Kandidát stredu Emmanuel Macron a pravicová politička Marine Le Penová majú pred sebou posledný týždeň, v rámci ktorého budú mať možnosť ovplyvniť mienku svojich potenciálnych voličov, ktorí o budúcnosti Francúzska rozhodnú v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb.
     
    Le Penová získala svojich priaznivcov, ktorým okrem iného prisľúbila referendum o zotrvaní Francúzska v EÚ, najmä vďaka svojej protieurópskej a protimigračnej rétorike. Táto stratégia jej pomohla k získaniu relatívne vysokej podpory v agrárnych a industriálnych oblastiach Francúzska.
     
    Centrista Macron apeluje skôr na strednú triedu a obyvateľov väčších miest.
     
    Vystupujem za EÚ, počas svojej kampane som niekoľkokrát obhajoval európsku ideu a európsku politiku, pretože verím, že pre Francúzov a naše miesto v globálnom svete je EÚ nesmierne dôležitá,“ povedal Emmanuel Macron britskej BBC.
     
    Zároveň však musíme byť pripravení čeliť vzniknutej situácii, musíme načúvať našim ľuďom, ktorí sú v súčasnosti veľmi nahnevaní a netrpezliví. Nefunkčná EÚ nie je dlhodobo udržateľná. Ak získam dôveru ľudí, budem sa snažiť zasadiť sa o hlbokú reformu celého európskeho projektu,“ dodal Macron.
     
    Emmanuel Macron má podľa posledných odhadov pred pravicovou Le Penovou pohodlný dvadsaťpercentný náskok. Oboch kandidátov dnes v Paríži čaká jeden z ich kľúčových prejavov.
     
    Najmä pre francúzskych imigrantov žijúcich v chudobnejších predmestiach Paríža by mala byť volebná logika teoreticky veľmi prostá, poraziť pravicovú kandidátku Le Penovú, ktorá celú svoju kampaň namierila práve proti týmto ľuďom.
     
    Realita volebného cyklu v mestách, ako je Stains, kde dosiahla miera verejnej frustrácie z neschopnosti politikov plniť svoje sľuby ohromné výšiny, je taká, že mnoho voličov môže jednoducho zostať 7. mája radšej doma a volieb sa vôbec nezúčastniť,“ píše denník New York Times.
     
    Bieli ľudia, ktorí nám donekonečna opakujú, že musíme voliť proti Le Penovej, si neuvedomujú, že my už aj tak žijeme vo Francúzsku v atmosfére rasizmu,“ oznámila reportérom NYT francúzska moslimka Inés Seddikiová z mesta Stains.
     
    Nepočítajte s tým, že robotnícke predmestia tento rok zachránia Francúzsko,“ dodala 26-ročná žena, ktorej rodičia prišli z Maroka.
     
    Počet voličov, ktorí sa v nedeľu rozhodnú nevykonať svoju občiansku povinnosť, môže v konečnom dôsledku rozhodnúť o výsledku volieb.

     

    - Reklama -