Macron Slovákom po voľbách: Európa potrebuje silné, slobodné a rešpektované hlasy ako ten váš

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vo svojej gratulácii Čaputovej napísal, že je nadšený a povzbudený jej “proeurópskym prístupom a silným volaním po tolerancii, solidarite a vzájomnej úcte – po hodnotách, ktoré sú pre náš európsky projekt zásadné”.

    Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani vo svojom tvíte napísal, že sa teší na spoluprácu s Čaputovou “pre budúcnosť Európy”.

    Predseda Európskej rady Donald Tusk vo svojom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter v reakcii napísal, že “v srdci Európy” sa hlasovalo za slušnosť v politike, právny štát a toleranciu.

    Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen tiež blahoželal zvolenej prezidentke k úspechu v prezidentských voľbách. Zaželal jej “všetko najlepšie a úspech vo všetkom”, čo ju čaká.

    Ako o tom informovala kancelária poľského prezidenta, Andrzej Duda bol počas uplynulého víkendu v telefonickom kontakte s prezidentom SR Andrejom Kiskom i s jeho zvolenou nástupkyňou Čaputovou. Duda jej v telefonáte zablahoželal k víťazstvu a pozval ju na návštevu Poľska.

    Dudov francúzsky kolega Emmanuel Macron vo svojom liste Čaputovej napísal, že jej zvolením občania Slovenskej republiky potvrdili “hlbokú oddanosť európskym hodnotám pokroku, slobody a solidarity”.

    V blahoprajnom liste pripomenul, že obe krajiny spája osobnosť Milana Rastislava Štefánika a ako nikdy predtým sú “povolané usilovať sa o oživenie našej Únie, obnoviac ducha demokracie a slobody Nežnej revolúcie pri príležitosti jej 30. výročia”.

    V liste, ktorý zverejnilo francúzske veľvyslanectvo na Slovensku, Macron píše: “Európa potrebuje silné, slobodné a rešpektované hlasy ako ten Váš, aby sme pokračovali v našom spoločnom záväzku v prospech právneho štátu, spravodlivého multilaterálneho poriadku a boja proti klimatickým zmenám.”

    Novozvolenej slovenskej prezidentke blahoželal k víťazstvu vo voľbách aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorý jej v liste zverejnenom veľvyslanectvom Palestínskeho štátu na Slovensku zaželal úspech pri napĺňaní stanovených cieľov. Ubezpečil súčasne o svojom stálom záujme pokračovať v prehlbovaní spolupráce a vo vzájomnej koordinácii medzi oboma subjektmi.

    - Reklama -