Macron? Liečba rakoviny cukrovkou. Po prvý raz budeme skúmať vplyv oidipovského komplexu na medzinárodnú politiku, píše Chmelár

    0
    Eduard Chmelár (Autor: SITA)

    Macronov úspech bude podľa Chmelára závisieť teraz najmä od toho, či si uvedomuje volanie po zmene, ktorú chcú francúzski voliči a či toto volanie vypočuje. Na základe jeho doterajších vyjadrení však veľa dôvodov na optimizmus nie je, myslí si politológ.

    „Macron podporuje doterajší neoliberálny kurz, je vášnivým stúpencom TTIP, chce zvýšiť zbrojenie a v zahraničnej politike možno očakávať tvrdé militantné postoje. To môže v dlhodobej perspektíve ešte viac rozdeliť nielen francúzsku, ale aj európsku spoločnosť,“ píše Chmelár na svojom Facebooku. Prízvukuje zároveň, že Le Penovej volebný výsledok nemožno interpretovať jednoducho ako porážku. Jej strana totiž aj napriek jej „katastrofálnemu“ výstupu v poslednej predvolebnej debate, ktorý bol „plný hysterických osobných útokov“, získala takmer dvojnásobnú podporu, než akú mala za čias, keď ju viedol Le Penovej otec. Ba čo viac, zdá sa, že má stúpajúcu tendenciu, čo sa naplno ukáže v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, ktoré krajinu čakajú už takmer o mesiac.

    „Voliť si na čelo štátu boháča začína byť evidentne v móde,“ poukazuje ďalej Chmelár na fakt, že Francúzsko si zvolilo svojho doposiaľ najbohatšieho prezidenta v histórii. Je ale podľa neho veľmi naivné domnievať sa, že tieto privilegované vrstvy majú rovnaké záujmy ako väčšina občanov. „Príklady Trumpa a Babiša by azda mohli varovať, ale zatiaľ, žiaľ, nevarujú.“ Politológ zároveň upozorňuje, že svoju úlohu môže pri Macronovi zohrať aj jeho až o 24 rokov staršia manželka. „Znalci Macrona poukazujú na to, že jeho manželka má na neho väčší vplyv, ako by v tomto postavení bolo zdravé, takže je možné, že ´po prvý raz budeme skúmať vplyv oidipovského komplexu na medzinárodnú politiku…´”

    Podľa Chmelára zároveň určite nemožno opomenúť, že pri nedeľňajšej voľbe išlo o najnižšiu voličskú účasť od roku 1969 a väčšina Francúzov hlasovala proti Le Penovej, nie za Macrona. Pritom však porážkou Le Penovej neboli odstránené problémy ani Francúzska, ani Európskej únie. „Som veľmi skeptický, či sa týmito problémami bude chcieť Emmanuel Macron seriózne zaoberať. Jeho voľba je ako liečba rakoviny cukrovkou.“

    Najzaujímavejší na druhom kole francúzskych prezidentských volieb je však podľa Chmelárových slov počet tých, ktorí nevolili. „Ako vtipne poznamenal Jean-Luc Mélenchon: Marine Le Penová skončila v druhom kole na treťom mieste.“ Až 12 miliónov Francúzov totiž neprišlo voliť, plus počet odovzdaných prázdnych obálok bol rekordných 4,2 milióna, dohromady teda vyše 16 miliónov voličov sa rozhodlo nedať svoj hlas ani jednému z kandidátov. To je pritom o niekoľko miliónov viac, než počet tých, čo odovzdali svoj hlas Le Penovej. „Šestnásť miliónov voličov, ktorí odmietli neoliberalizmus i nacionálny populizmus – to je solídny základ budúceho sociálneho hnutia…“ zakončil Chmelár.

    - Reklama -