Macron: Francúzsko má dôkazy, že sýrska vláda použila chemické zbrane

    0
    Francúzsky prezident Emmanuel Macron. (Autor: TASR)

    USA a ich spojenci pohrozili vojenským zásahom po správach o chemickom útoku sýrskych vládnych síl v meste Dúmá, pri ktorom podľa opozičných aktivistov a zdravotníkov uplynulý víkend zahynuli desiatky ľudí. Sýrska vláda i jej spojenec Rusko takéto obvinenia popierajú.

    Francúzsky líder v interview neuviedol konkrétny termín rozhodnutia o možnom vojenskom zásahu. Dodal však, že v tejto veci Paríž úzko spolupracuje s Washingtonom. Uistil súčasne, že Francúzsko v žiadnom prípade nepripustí eskaláciu “ani nič, čo by mohlo poškodiť stabilitu regiónu”.

    Macron o tejto záležitosti vo štvrtok hovoril telefonicky aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Tá následne oznámila, že Nemecko sa na prípadnom vojenskom údere v Sýrii nezúčastní.

    Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas predtým novinárom povedal, že Berlín by takémuto zásahu poskytol politickú podporu, ak sa preň USA, Francúzsko a Británia rozhodnú.

    Sýrsky prezident Asad vo štvrtok vyhlásil, že hrozby úderu na jeho krajinu po údajnom chemickom útoku sa zakladajú na “lžiach” a ich snahou je zmariť úspechy, ktoré jeho vojenské sily v poslednom čase dosiahli v boji proti povstalcom v oblasti Damasku.

    Asad podľa agentúry AP dodal, že vyhrážky Západu ohrozujú medzinárodný mier a bezpečnosť, pričom vojenský zásah by len prispel k ďalšej destabilizácii regiónu.

    - Reklama -