Macedónsky expremiér Gruevski: K úteku do Maďarska ma prinútilo ohrozenie života

    0
    Nikola Gruevski (Autor: TASR)

    Gruevski utiekol v novembri 2018 do Budapešti, aby sa vyhol dvojročnému trestu odňatia slobody. V Maďarsku požiadal o politický azyl, ktorý mu udelili.

    V prvom rozhovore, ktorý poskytol od svojho úteku, Gruevski pre macedónsku televíziu Sitel v sobotu povedal, že najskôr chcel nastúpiť na výkon trestu i napriek “bláznivým rozsudkom bez právneho základu”.

    “Ale… dostal som informáciu, že niekto plánuje moju likvidáciu vo väzení,” povedal expremiér. “Potom som zmenil svoje rozhodnutie,” dodal s tým, že správa o plánovaní vraždy pochádzala od “dobre informovaných ľudí zvnútra väzenia”.

    “Nemôžem verejne povedať, kto stojí za týmto komplotom, pretože to momentálne nemôžem dokázať,” vyhlásil.

    Gruevski zastával funkciu macedónskeho premiéra v rokoch 2006-16. Vlani v máji ho v Macedónsku odsúdili na dva roky väzenia v jednej z jeho korupčných káuz týkajúcej sa nákupu luxusného obrneného vozidla za 600.000 eur. Súd mu v októbri nariadil nástup na výkon trestu do 8. novembra. Expremiérovu žiadosť o odklad v súvislosti s plnením poslaneckých povinností odvolací súd 9. novembra zamietol. Gruevski 11. novembra ušiel cez Albánsko, Čiernu Horu a Srbsko do Maďarska, kde požiadal o politický azyl, ktorý aj dostal.

    Gruevski v sobotu uviedol, že si zvolil Maďarsko, pretože ide o člena NATO a Európskej únie, ako aj “krajinu s nezávislými inštitúciami”.

    Macedónske orgány vydali na Gruevského zatykač a Maďarsko žiadajú o jeho vydanie.

    Po jeho úteku voči nemu osobitný vyšetrovací tím prokuratúry, preverujúci obvinenia z korupcie počas jeho vlády, vzniesol ďalšie dve obvinenia z nelegálneho financovania jeho konzervatívnej strany VMRO-DPMNE a nezákonnej výstavby sídla tohto politického subjektu.

     

    - Reklama -