Macedónsko škandál s odpočúvaním neustálo. Politická kríza prerástla do predčasných volieb

    0
    Mobilný telefón. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Predseda parlamentu Trajko Veljanoski formálne rozpustil parlament krátko pred polnocou. Opoziční ľavicoví poslanci opustili zasadanie pred oznámením o rozpustení parlamentu. 

    Líder sociálnych demokratov Zoran Zaev vyhlásil, že jeho strana sa nezúčastní na predčasných voľbách, pretože niektoré podmienky, napríklad reforma médií, neboli podľa neho realizované tak, ako bolo dohodnuté. 

    Rozpustením parlamentu sa začína 60-dňové predvolebné obdobie. Voľby sa uskutočnia dva roky pred riadnym termínom na základe Západom sprostredkovanej dohody z vlaňajška. 

    Politická kríza v Macedónsku vypukla po obvineniach zo strany opozície, že vládnuci konzervatívci ilegálne odpočúvali 20.000 ľudí vrátane policajtov, sudcov, novinárov a zahraničných diplomatov. Nahrávky údajne odkryli korupciu v najvyšších kruhoch, volebné podvody a neopodstatnené stíhanie politických oponentov. 

    Predčasné voľby sa mali pôvodne uskutočniť 24. apríla. Hlavné macedónske politické strany však odhlasovali koncom februára ich odklad na 5. júna. Sťažnosti opozičných strán, že 24. apríl je priskorým termínom, pretože podmienky na konanie volieb ešte nie sú riadne zabezpečené, vtedy podporili Európska únia i Spojené štáty. 

    - Reklama -