Macedónsko čakajú po dlhotrvajúcej politickej kríze predčasné voľby. Čo si o tom myslí europoslanec Eduard Kukan?

0
Eduard Kukan, poslanec Európskeho parlamentu (EPP/SDKÚ-DS) (Autor: SITA)

Stretnutie lídrov macedónskej politickej scény – premiéra Nikolu Gruevského (VMRO-DPMNE), opozičného predáka Zorana Zaeva (SDSM), Aliho Ahmetiho z koaličnej albánskej DUI a Menduha Thaciho z DPA – sa uskutočnilo za prítomnosti eurokomisára pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannesa Hahna. Dohoda bola úspešne uzavretá ešte na začiatku tohto týždňa. Ukončila sa tak politická kríza, ktorá trvala niekoľko mesiacov. Hahn po rokovaní zdôraznil, že macedónske politické špičky sa dohodli na predčasných voľbách v krajine.

Politická kríza spôsobená kauzou nezákonného odpočúvania

Stredoľavá opozícia obvinila predsedu vlády z korupcie a odpočúvania politikov a novinárov. Macedónsko čakajú predčasné voľby, ktoré sa budú konať 24. apríla 2016. Premiér Nikola Gruevski, ktorý bol pri moci od roku 2003, odstúpi z funkcie v stodňovom predstihu. Macedónski poslanci by mali zároveň 15. septembra zvoliť nezávislého špeciálneho prokurátora. Jeho úlohou by malo byť vyšetrenie obrovskej kauzy spojenej s odpočúvaním, ktorá vnútropolitickú krízu v Macedónsku odštartovala. Eurokomisár Hahn sa vyjadril, že „dohoda dosiahnutá politickými vodcami je v záujme krajiny a jej občanov a zároveň udržiava otvorené dvere pre euroatlantickú perspektívu krajiny“.

Europoslanci dohodu vítajú, ale vo vyjadreniach sú opatrní

Slovenský europoslanec Eduard Kukan sa pre portál Theparliamentmagazine.eu vyjadril, že politická kríza v Macedónsku bola pre krajinu výzvou a súčasne príležitosťou. „Trvalá politická nestabilita poškodila nielen imidž krajiny, ale čo je ešte horšie, dôveru svojich občanov v demokratické inštitúcie a politické elity,“ uviedol Kukan. Europoslanec však upozorňuje, že kríza ešte v žiadnom prípade nie je zažehnaná, pretože zásadný význam bude mať až dodržanie pravidiel zmluvy. Richard Howitt z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente upozornil na nutnosť trvalého pokroku smerom k demokratickému vývoju v krajine.

Ivo Vajgl, člen europarlamentnej frakcie Aliancie liberálov a demokratov za Európu, poznamenal, že „dohoda dosiahnutá v Skopje medzi štyrmi hlavnými politickými stranami má pre európsku perspektívu Macedónska kľúčový význam“. „Krajina bude teraz musieť vykonať odporúčané reformy, aby sa konečne začali prístupové rokovania a ďalší pokrok v jeho ceste k plnému členstvu v EÚ,“ uzavrel Vajgl.

Signatári dohody, ako aj zástupcovia občianskej spoločnosti sa stretnú v septembri. Cieľom stretnutia bude kontrola implementácie dohody.

- Reklama -