Maas je znepokojený ruskými jadrovými zbraňami blízko hraníc

    0
    Heiko Maas (Autor: TASR)

    “Napriek všetkým apelom a ponukám na dialóg odmieta Rusko zničenie systémov odporujúcich tejto zmluve a navyše rozmiestnilo v našom susedstve najmodernejšie jadrové zbrane. Nám Európanom to robí veľké starosti,” napísal Maas vo svojom príspevku.

    “Ak nezastavíme rozpad celosvetovej architektúry kontroly zbrojenia, bude to mať vážne následky – pre našu bezpečnosť a mier v celom svete,” dodal minister.

    Maas upozornil, že cieľ zbaviť svet jadrových zbraní sa dostáva čoraz viac do ústrania. “A keď sa zajtra zobudíme, bude jedna z najúspešnejších zmlúv o odzbrojení všetkých čias minulosťou,” konštatoval.

    Zmluva INF, ktorú v roku 1987 podpísali vtedajší lídri Spojených štátov a bývalého Sovietskeho zväzu, obom stranám zakazuje okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500-5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

    Rusko i Spojené štáty plnenie INF tento rok pozastavili, keď sa vzájomne obvinili z jej porušovania.

    Washington avizoval, že od INF definitívne odstúpi 2. augusta, ak Rusko dovtedy nezlikviduje svoj nový raketový systém. Ruský prezident Vladimir Putin 3. júla podpísal zákon o pozastavení plnenia zmluvy INF zo strany Moskvy. Rusko tento krok oznámilo 2. februára po tom, ako tak koncom januára urobili aj Spojené štáty.

     

    - Reklama -