Maas: Polarizácii spoločnosti v Nemecku musíme zabrániť, poškodzuje to našu povesť vo svete

    0
    Demonštranti nesú veniec počas protestu krajnej pravice v nemeckom meste Chemnitz. (Autor: TASR)

    “V cudzine ale zároveň uznávajú, že sa medzičasom v Nemecku prihlásili ku slovu mnohí poctiví demokrati,” vyjadril sa šéf nemeckej diplomacie, podľa ktorého je mimoriadne dôležité, že vyšlo do ulíc mnoho ľudí stavajúcich sa jasne proti rasizmu a xenofóbii. “Táto reakcia je vnímaná prinajmenšom rovnako pozorne ako to, čo usporiadali pravicoví demonštranti v Chemnitzi.”

    Podľa Maasa “pravicový extrémizmus otriasa základnými hodnotami slobodnej demokracie a ohrozuje spoločenskú súdržnosť”. “Polarizácii spoločnosti v Nemecku musíme zabrániť,” dodal.

    Z ubodania 35-ročného Nemca s kubánskymi koreňmi v Chemnitzi sú podozriví traja muži, ktorí prišli do Nemecka ako žiadatelia o azyl. Následné výtržnosti, pri ktorých bolo zaznamenané aj násilie zo strany pravicových extrémistov, označili kancelárka Angela Merkelová, ako aj hovorca vlády Steffen Seibert a ďalší za “štvanice”.

    Šéf nemeckého Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen v rozhovore pre denník Bild takéto označenie odmietol a spochybnil, že by bol dôkazom videozáznam zverejnený na internete. Svoje výroky musel v stredu obhajovať na pôde parlamentného výboru pre vnútro, keďže nimi vyvolal ostré reakcie vrátane výziev na odstúpení z funkcie.

    Minister Maas v uvedenom rozhovore kritizoval “debaty o terminológii či jednotlivých videách”. “Ak sa na našich uliciach ukazuje Hitlerov pozdrav, je to hanba a nie je tam čo relativizovať,” povedal s tým, že Nemci nesmú zostať “mlčiacou väčšinou” a brániť sa proti “štvaniu a nenávisti, tak na pracovisku, ako aj v rodine alebo športovom spolku”.

    - Reklama -