Má premiér Matovič analýzy a tuší, koľko stojí blackout a jednotlivé opatrenia? Alebo ide vláda metódou pokus – omyl? Radšej sa posaďte

    0
    Na snímke minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS) počas tlačovej konferencie (Autor: TASR)

    Ministrovi hospodárstva a prvému podpredsedovi vlády pre ekonomiku Richardovi Sulíkovi sme poslali štyri otázky: 

    1.  Existujú  prepočty dosahov opatrení vlády pri  koronavíruse na ekonomiku? 

    2. Existuje napríklad číselný odhad, koľko  by stál Slovensko lockdawn (blackout) na 3 týždne? Ak áno – poprosím o základné dáta.

    3. Existujú analýzy,  ktoré riešia napríklad straty na  ekonomike ak sa krivka vývoja koronavírusu  bude naďalej vyvíjať plytko, čo znamená, že zdravotníctvo zvládne koronavírus, ale neznamená to,  že nepribudnú iné veci ako napríklad úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia srdca a imunity  zo stresu? 

    4.  Ak takéto  dáta nie sú – na  základe čoho vláda vlastne rozhoduje? 

    Odpoveď  nám poskytla  hovorkyňa RichardaSulíka, Katarína Svrčeková. Priznáme sa, že sme ju nečakali. Štát nedisponuje žiadnymi dátami, na základe ktorých by podkladal svoje rozhodnutia v koronavírusovej kríze.

    “Priebežne, odkedy  nejaké dáta existujú, sa zbierajú,  ale vláda sa o ne pri rozhodovaní nemôže opierať, lebo kým budú  finálne, už bude neskoro, oni sa totiž teraz zbierajú. Aká je nezamestnanosť,  aký je prepad tržieb – to zistíme, dnes pracujeme so zdravým rozumom. Odhadujeme čísla  so zdravým rozumom. A hľadáme nejaké kompromis medzi koronavírusom a tým, aby sa nezrútila  ekonomika,” uviedla Svrčeková pre ParlamentnéListy.sk.

    Autor: Lucia Balichová

    - Reklama -