Má pocit, že je James Bond, kritizoval Trumpa Schwarzenberg

    0
    Karel Schwarzenberg (Autor: TASR)

    “Vyrástol som ešte v časoch, keď sa vojna vyhlasovala. Teraz sa však začína strieľať, bombardovať a odpaľovať rakety bez toho, aby nejaký takýto formálny krok prebehol. Mňa tento vývoj desí,” napísal Schwarzenberg na svojom účte na Facebooku.

    “Prekračujeme všetky medze medzinárodného práva. Niektorí politici majú očividne názor, že stoja nad zákonom a nad právom a že majú tak ako legendárny (filmový agent) James Bond udelené právo zabíjať kdekoľvek na svete,” dodal.

    “Činy prezidenta Trumpa sú podľa môjho názoru, hovorím otvorene, zločinné. Nikto nesmie prekračovať medzinárodné právo, ani prezident Spojených štátov,” uviedol Schwarzenberg. Napísal tiež, že má obavy, že niektorí poprední svetoví politici sa nakazili terorizmom, ale dodal, že si Ameriku váži.

    Americké ozbrojené sily v piatok v Iraku zabili pri nálete dronu na Trumpov príkaz generála Solejmáního po jeho prílete na Bagdadu. Šiitský Irán po smrti jedného zo svojich najvplyvnejších predstaviteľov zareagoval, že sa Američanom a ich spojencom tvrdo pomstí.

    Navyše, v nedeľu islamská republika oznámila, že sa už necíti viazaná jadrovou dohodou z roku 2015 a bude teda pokračovať vo svojom jadrovom programe i v neobmedzenom obohacovaní uránu.

    Iracký parlament medzitým odhlasoval uznesenie, v ktorom vyzval vládu, aby ukončila prítomnosť zahraničných vojakov v krajine. Výzvu schválili predovšetkým šiitskí poslanci. V Iraku je rozmiestnených vyše 5000 amerických vojakov v rámci širšej medzinárodnej koalície proti teroristickej organizácii Islamský štát, uviedli Novinky.cz.

     

    - Reklama -