Má depresiu. Pochybuje o EÚ. Počúva len svojich. Aj toto prezradili na Junckera

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Portál Politico tvrdí, že z Junckera, ktorý za svoje pôsobenie v čele Európskej komisie zatiaľ prešľapuje z krízy do krízy, sa stal politicky paralyzovaný človek s podlomeným zdravím. Strániť sa ho vraj začínajú aj jeho vlastní kolegovia z Komisie.

    Ľudia blízki Junckerovi hovoria, že jeho optimizmus ohľadom spoločného európskeho projektu vyprcháva a jeho nálada sa zhoršila. „Je stále menej optimistický, pokiaľ ide o EÚ a schopnosti členských štátov,“ povedal nemenovaný vysokopostavený úradník EÚ. „Môžete povedať, že má EÚ depresiu. Rozhodol sa, že sa jednoducho intenzívne sústredí na zopár vecí, najmä na migráciu a Grécko. Zvyšok ho nezaujíma,“ dodal.

    Nie je tu a ani si to nevšimneme

    Juncker radšej než v Bruseli pracuje v Luxemburgu, čo znamená, že mnohí jeho „blízki“ bruselskí spolupracovníci pokračujú vo svojej práci bez toho, aby sa so svojím šéfom stýkali. „Pravda je taká, že ho nevidíme… Ľudia sa tu nesťažujú, pretože nie je nevyhnutný pre každodenné fungovanie EÚ. Niekedy si jeho neprítomnosť nevšimneme,“ povedal pre Politico istý európsky diplomat.

    Vydržať a potichu vymeniť

    Podľa reportáže viacerí európski úradníci v súkromí pripúšťajú, že najlepšie, v čo môžu oni aj EÚ teraz dúfať, je, že „Komisia bude zmätkovať ďalšie tri roky“ až do konca funkčného obdobia Junckera, keď ho bude možné potichu vymeniť.

    Zatiaľ prichádzajú správy o tom, že Juncker nie je ochotný spolupracovať s ľuďmi mimo jeho úzkeho kruhu. Britský konzervatívny europoslanec Geoffrey Van Orden napríklad o Junckerovi povedal, že „chce počúvať iba ľudí, ktorí súhlasia s jeho eurofederalistickou líniou, a na ostatných sa pozerá ako na nekonformistov a populistov“.

    Tajná dohoda s Cameronom

    Zaujímavé informácie sa pritom vynorili aj o Junckerovej vyčkávacej taktike k Brexitu, za ktorou vraj stojí tajná dohoda medzi ním a britským premiérom Davidom Cameronom. Juncker sa totiž zatiaľ veľmi k Brexitu nevyjadroval, pričom k tejto taktike ho mal presvedčiť britský premiér, ktorý sa obáva, že neobľúbenosť bruselských elít medzi Britmi by kampani za zotrvanie Británie v Únii poškodila. V londýnskych a bruselských kuloároch však teraz kolujú informácie, že Juncker na budúci týždeň vystúpi so zásadným prejavom na podporu Európskej únie. Ako informuje Der Spiegel, za všetkým má byť „klauzula“ dohody, ktorá povoľuje predsedovi Európskej komisie zasiahnuť v prípade, ak podporovatelia Brexitu budú mať jasnú prevahu. A tú podľa všetkého majú.

    - Reklama -