MVO: Kiska hovoril s MVO o pomoci zdravotne postihnutým

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

    Hovorili tiež o nutnosti lepšieho prepojenia ministerstva zdravotníctva a ministerstva sociálnych vecí, práce a rodiny, pretože “tento prienik” na Slovensku podľa Orgonášovej zatiaľ chýba. „Treba zjednotiť posudzovací systém a postaviť ho na báze odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie,“ povedala Orgonášová, podľa ktorej je dôležité presne určiť funkčné schopnosti postihnutých ľudí s následným stanovením ich ďalšieho vzdelávania či pracovného uplatnenia. Problémom je aj inštitucionalizácia hendikepovaných, ktorí sú často umiestnení vo “veľkokapacitných, anonymných zariadeniach” rôzneho typu.

    Podľa Orgonášovej treba vytvárať také podmienky, aby sa tento systém zmenil na systém rodinného typu a aby sa postihnutí mohli postupne vracať do domáceho prostredia. Kľúčovou pre telesne postihnutých je bezbariérovosť, ktorú stavebný zákon dostatočne nerieši, najmä kontrolu a penalizáciu. „Je nutné zabezpečiť nielen odstraňovanie starých bariér, ale aby sa už netvorili nové,“ povedala s tým, že prezident Kiska sa v problémoch postihnutých ľudí dobre orientuje a asociácii je aj ochotný pomôcť.

    „Pán prezident nám môže pomôcť v otváraní dverí do inštitúcií a v osvete v tých oblastiach, ku ktorým sa stavia verejnosť trochu rezervovane,“ povedal predseda Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Branislav Mamojka. Pre asociáciu je podľa neho otázka osvety smerom k verejnosti veľmi dôležitá, lebo slovenská spoločnosť postihnutých občanov stále odmieta.


     

    - Reklama -