MV SR kontrolovalo financovanie volebnej kampane strán. Na prešetrenie Smeru dostalo podnet

    0
    Logo strany Smer – SD (Autor: TASR)

    Ministerstvo podľa vlastných slov riešilo jeden podnet na možné porušenie zákona o volebnej kampani pre podozrenie z prekročenia limitu výdavkov.

    „MV požiadalo politickú stranu Smer-SD o poskytnutie vysvetlenia k uvedenej veci,” priblížilo. Z predložených podkladov podľa jeho slov vyplynulo, že strana neprekročila zákonom stanovený limit na volebnú kampaň.

    Po kontrole správ ministerstvo požiadalo strany o vysvetlenie zistených nezrovnalostí v sume debetných platobných transakcií vykonaných z osobitného platobného účtu a nákladov na kampaň v záverečných správach.

    „Pri niektorých politických stranách kontrola, resp. vysvetlenie nezrovnalostí, ešte nie je ukončené,” dodal rezort.

    Dôvody, ktoré strany uviedli a ktoré vyplynuli z predložených dokladov, boli podľa slov rezortu najmä duplicitne uhradené faktúry, mylné platby, nespotrebovaný rozdiel výberu v hotovosti a reálne uhradených nákladov, rozdiel medzi výškou preddavkovej faktúry a vyúčtovacej faktúry a započítanie záväzkov, ktoré v čase predkladania záverečných správ ešte neboli uhradené a ich úhrada prebieha.

    „Na základe deklarovaných skutočností niektoré politické strany predložili opravené záverečné správy, ktoré MV SR prezverejnilo na svojom webovom sídle,” doplnilo ministerstvo.

    S finančnými prostriedkami na transparentných účtoch, ktoré subjekty nepoužili na volebnú kampaň, nemožno podľa zákona nakladať ešte 90 dní po vyhlásení výsledkov volieb, a to do 29. mája 2020. Rovnako s nimi nesmú nakladať ani počas prípadného konania vo veci porušenia pravidiel financovania volebnej kampane.

    „V tejto lehote nemožno osobitný účet ani zrušiť, vkladať naň finančné prostriedky, a tiež z osobitného účtu nie je možné prevádzať finančné prostriedky,” zdôraznilo MV s tým, že ak subjektom ostali neuhradené faktúry, môžu svoje záväzky z účtu uhradiť.

    Finančné prostriedky môžu z osobitného účtu previesť len z dôvodu potreby vykonania úhrady na volebnú kampaň.

    Na kampaň mohli strany minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Do tohto limitu sa rátajú aj náklady, ktoré strana minula na svoju propagáciu v čase 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb, čiže od 9. mája do 4. novembra 2019.

    - Reklama -