MV: Ministerstvo potvrdilo dočasný príjem azylantov z Rakúska

    0
    Utečenci z Afganistanu na srbsko-maďarskej hranici (Autor: SITA)

    Ide o podobný proces, ako je humanitárny transfer, ktorý Slovensko robí roky. Aj v prípade humanitárneho transferu, aj v prípade terajšej výpomoci Rakúsku je od začiatku procesu jasná cieľová krajina azylantov,“ uvádza sa v stanovisku rezortu vnútra. Na Slovensku azylanti pobudnú len do ukončenia procesu a potom idú do cieľovej krajiny, zvyčajne je to USA, tentokrát to bude Rakúsko. Tieto osoby podľa ministerstva na Slovensku zostať nechcú, ale ani nesmú, pretože ide o rakúsky azylový proces, sú v rakúskej jurisdikcii. Podľa ministerstva ide o krátkodobú výpomoc v podobe ubytovacích priestorov počas trvania humanitárnej krízy.

    O zámere Slovenska prevziať od Rakúska starostlivosť o 500 migrantov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v preplnenom zariadení južne od Viedne, informovala agentúra APA. Podľa rakúskej vlády sa rokovania so Slovenskom o spolupráci pri starostlivosti o migrantov začali už dávnejšie, ku konkrétnemu výsledku však strany dospeli v stredu večer počas telefonátu rakúskej ministerky vnútra Johanny Miklovej-Leitnerovej so slovenským rezortným kolegom Robertom Kaliňákom.

    Podrobnosti dohody, ktorá má byť podpísaná v najbližších dňoch, chcú obaja zverejniť až po dnešnom stretnutí v rámci neformálneho zasadnutia ministrov vnútra EÚ v Luxemburgu, zameraného na otázku rozdeľovania migrantov medzi jednotlivými štátmi, uviedla APA.

     

     

    - Reklama -