MOST-HÍD: V menšinovej politike treba urobiť kus práce

    0
    László Sólymos, podpredseda strany Most-Híd (Autor: SITA)

    „Slovensko a jeho občania potrebujú viac vnímať príslušnosť k štátu na občianskom princípe ako na národnostnom alebo historickom princípe. Všetci môžeme dnes dobre vidieť, že stále prevažuje ten druhý prístup, ktorý je, žiaľ, podporovaný aj zo strany mnohých politikov,“ vyhlásil Solymos. S tým podľa neho súvisí aj stav menšinovej politiky na Slovensku.

    „Stále mám pocit, že pre niektorých politikov je to len nutné zlo, pričom si vôbec neuvedomujú pozitíva, ktoré by kvalitatívne iná menšinová politika prinášala. Slovensko je rozmanitou krajinou a túto jej rozmanitosť stále dostatočne nevyužívame, čo je škoda,“ konštatoval. Cieľom strany Most-Híd je stavať na tejto rozmanitosti, rozvíjať ju. „Nie je to však otázka jedného volebného obdobia, ale beh na dlhú trať. Nič to však nemení na našom odhodlaní,“ dodal.

    Dôležité je, že sme všetci občania Slovenska

    Strana Most-Híd sa začala minulý rok meniť na občiansku stranu. Solymos pripomenul, že Most-Híd vznikol v roku 2009, pričom jeho hlavným pilierom bola spolupráca medzi väčšinovým obyvateľstvom a menšinami. „Menšinami nemyslím len maďarskú, ktorá je najpočetnejšia a najviac viditeľná v médiách. Boli to aj Rusíni, Karpatskí Nemci, Rómovia, s ktorými sme nadviazali už pri svojom vzniku úzku spoluprácu. Minulý rok strana prešla istou transformáciou a stali sme sa občianskou stranou práve preto, aby sme možno ešte lepšie vyjadrili princíp, ktorý presadzujeme už od svojho vzniku. V modernej krajine 21. storočia, ktorej hlavným znakom je rozmanitosť, nesmieme deliť ľudí na kategórie podľa toho, akej sú farby pleti, národnosti alebo aké náboženstvo vyznávajú,“ povedal podpredseda strany. Dôležité je podľa neho to, že všetci sme občanmi Slovenska. „Každý občan našej krajiny by mal mať vytvorené také podmienky, aby sa tu cítil doma,“ dodal.


     

    - Reklama -