MO SR: Vojaci sa pripravujú na prípadnú misiu v Bosne

    0
    Martin Glváč, minister obrany SR (Autor: SITA)

    Slovenskí vojaci sa pripravujú na prípadnú účasť na misii Európskej únie v Bosne a Hercegovine ALTHEA (IRR EUFOR ALTHEA). Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková, jednotka z 11. mechanizovaného práporu v Martine je v rámci prípravy držaná v pohotovosti 12 mesiacov na území SR, pričom v priebehu tohto času kontrolujú pripravenosť vojakov neočakávané previerky. Jednotka je zároveň podľa ministerstva certifikovaná na presun a prípadné nasadenie v Bosne a Hercegovine, kde by v prípade potreby plnila úlohy podľa rozkazov veliteľa operácie. Ide najmä o úlohy zabezpečenia verejného poriadku a separácie etnických skupín v prípade nárastu etnického napätia.

    Vojaci sú pripravení plniť úlohy

    „Pokračujeme v tom, čo sme naštartovali minulý rok. Neočakávané previerky našich vojakov sú tým najlepším spôsobom, ako preveriť ich pripravenosť,“ povedal minister obrany Martin Glváč. Zároveň je to podľa neho spôsob, ktorý ukáže, či majú ozbrojené sily v danej oblasti nejaké nedostatky. Podľa náčelníka Generálneho štábu Milana Maxima sú slovenskí profesionálni vojaci pripravení plniť úlohy počas celého roka, je možné preveriť ich práve takýmito neočakávanými aktiváciami. „Splnenie noriem prispeje k zvýšeniu spôsobilostí jednotiek ozbrojených síl, nielen pri plnení úloh medzinárodného krízového manažmentu,“ uviedol Maxim.

    Naši vojaci sú v Bosne už tri roky

    V rámci projektu IRR EUFOR ALTHEA pôsobia od 1. septembra 2012 v Bosne a Hercegovine bezpečnostné sily v počte 600 príslušníkov EUFOR, vrátane 35 profesionálnych vojakov zo Slovenska. Tieto jednotky sú určené na monitoring bezpečnostnej situácie v krajine. Jednotky okamžitej reakcie pre prípad vypuknutia krízovej situácie sú zároveň pripravené v pohotovosti vo svojich domovských krajinách.
     

    - Reklama -