MO: Avizujú cvičenie zamerané na masívny prílev utečencov

    0
    Martin Glváč (Autor: SITA)

    Rezort obrany inicioval cvičenie zamerané na riešenie masívneho prílevu utečencov. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková, „rezort obrany reaguje na aktuálnu bezpečnostnú situáciu ďalším neočakávaným cvičením. Po úspešných minuloročných cvičeniach zameraných predovšetkým na domáci krízový manažment a spoločnú obranu si vojaci spolu s rezortom vnútra precvičia spoločnú činnosť v prípade masívneho prílevu utečencov“. Cvičenie Nový horizont 2015 začali vojaci plánovať začiatkom júla. Uskutoční sa koncom júla vo výcvikovom priestore Kolíňanský vrch a v kasárňach v Nitre. Preverí, ako sú vojaci, policajti a migračný úrad schopní zladiť svoje postupy.

    Vojaci si precvičia hliadkovanie na hranici

    „Na cvičení sa zúčastní približne 170 až 200 vojakov a 30 kusov bojovej techniky. Participujúce zložky z iných rezortov vyčlenia do 100 osôb a asi 20 kusov techniky,“ cituje tlačová správa prvého zástupcu náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petra Gajdoša. V areáli kasární zriadia počas cvičenia „fiktívny utečenecký tábor, v ktorom sa preveria postupy pri evidencii, poskytnutí prvotnej zdravotnej starostlivosti a zvládaní zabezpečenia poriadku. Okrem toho si vojaci precvičia aj spoločné hliadkovanie na hranici a činnosť pri zásahu voči prevádzačom“, informovala ďalej hovorkyňa rezortu obrany.

    Súčasná bezpečnostná situácia nie je ideálna

    Ako objasňuje minister obrany Martin Glváč, súčasná bezpečnostná situácia nie je ideálna a vyžaduje si našu zvýšenú pozornosť. „Preto sme sa rozhodli iniciovať cvičenie, ktoré preverí koordináciu a pripravenosť bezpečnostných zložiek na vlnu utečencov z rôznych krajín Afriky a Blízkeho východu,“ cituje tlačová správa ministra obrany SR a pripája vyjadrenie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milana Maxima. Maxim považuje cvičenie za vynikajúci spôsob, ako preveriť pripravenosť ozbrojených síl plniť asistenčné úlohy. „Ozbrojené sily sú pripravené na plnenie čiastkových úloh, toto cvičenie však preverí celkovú koordináciu postupov a komplexnú činnosť od hliadkovania na hranici po logistické zabezpečenie záchytného tábora. Sme zároveň radi, že sa zložky ministerstva vnútra aktívne zúčastnia, čo prinesie novú kvalitu do výcviku našich vojakov,“ tvrdí náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.


     

    - Reklama -