Luxusné penzióny, dvojchaty a wellness centrá z eurofondov? Poslankyňa vám to vysvetlí

    0
    Veronika Remišová, líderka kandidátky OĽaNO (Autor: archív V. R.)

     „Nie je to pravda, pretože vo väčšine prípadov je potrebné spolufinancovanie, či už zo strany obce, alebo štátu a všetky pochybenia musíme splácať zo štátneho rozpočtu,“ zdôraznila. Zdroje EÚ podľa nej predstavujú obrovský balík peňazí do roku 2020, a preto je kľúčové na čo sa použijú.

    „Je pre mňa veľkým sklamaním, že programové vyhlásenie vlády vôbec nereaguje na najvypuklejšie problémy spojené so zneužívaním a mrhaním eurofondov. Vo svetle zistení, ktoré sme priniesli v súvislosti so zmluvami, ktoré v týchto dňoch uzatvára Pôdohospodárska platobná agentúra, frázy, že eurofondy budú 'maximálne koncentrované do konkurencieschopnosti, udržateľného rastu a zamestnanosti…' vyvolávajú, žiaľ, len trpký úsmev,“ vyhlásila s tým, že súkromné firmy s podivnými prepojeniami na politikov alebo na finančné skupiny práve v týchto dňoch dostávajú z eurofondov milióny, za ktoré si idú vybudovať luxusné penzióny, dvojchaty alebo wellness centrá.

    Takéto použitie eurofondov neslúži podľa nej na rozvoj podnikania, ale konkurencieschopnosť priam ničí. „Zvýhodňuje zopár šťastlivcov, čo si eurofondy vedia vybaviť, na úkor podnikateľov, ktorí si vybudovali svoje firmy tvrdou prácou a bez verejných peňazí,“ konštatovala poslankyňa.

    Cieľom programového vyhlásenie vlády v kapitole o eurofondoch bolo podľa Remišovej zrejme povedať čo najviac balastu a čo najmenej konkrétnych zlepšení. Zabezpečenie synergických efektov, formovanie maximálne prospešnej budúcej podoby politiky súdržnosti či dosahovanie výsledkovej orientácie sú podľa opozičnej poslankyne slovné obraty, z ktorých sa nedá vyčítať vôbec nič.

    „Žiadne záväzky v oblasti transparentnosti, hoci sme upozornili, že ministerstvo pôdohospodárstva nezverejňuje prehľad úspešných žiadateľov o nenávratný príspevok. Žiadne konkrétne riešenia, ako zlepšiť informovanie potenciálnych žiadateľov alebo zvýšiť kontrolu verejnosti. Ak sa má zlepšiť kontrola eurofondov, je potrebné rozšíriť zverejňovanie napríklad podrobných opisov projektov a hodnotení komisie, ako aj centralizovať informácie na jednom mieste v užívateľsky priateľskej forme,“ povedala.

    Tiež by očakávala konkrétne návrhy na podporu samospráv pri procesoch verejného obstarávania, kde je vykazovaná najväčšia chybovosť v súvislosti s eurofondmi. „Na základe programového vyhlásenia musím skonštatovať, že nevidím nádej ani snahu tejto vlády zásadne zlepšiť spôsob, akým sa na Slovensku s eurofondami narába,“ vyhlásila. 

    Pokiaľ ide o ostatné antikorupčné opatrenia je Remišová veľmi zvedavá, ako bude vláda napĺňať záväzky, najmä v oblasti otvoreného vládnutia. „Naďalej budem upozorňovať na prípady, ktoré sú v priamom protiklade so sľubmi vlády: vyčiernené zmluvy (napríklad Tipos), odmietnutie poskytnúť informácie na základe infozákona, beztrestnosť pre štátne podniky, ktoré nezverejňujú povinné informácie, a podobne. Vláda sľubuje zavedenie protikorupčnej doložky, no ak to bude podobný formalizmus ako v prípade iných doložiek, tak je to len zbytočné míňanie papiera,“ dodala poslankyňa OĽaNO.

    - Reklama -