Lustrácie novinára boli legálne. Vysvetlenie šéfa SIS prijali aj opoziční poslanci

    0
    Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Anton Šafárik. (Autor: TASR)

    “Môžem potvrdiť, že SIS vykonala určitý počet lustrácií,” uviedol Grendel na margo medializovaného lustrovania Valčeka. Podľa Grendela sa výbor zaoberal najmä dvoma otázkami, a to či boli tieto lustrácie legitímne a či neboli odstúpené neoprávneným osobám, “ako to bolo v prípade lustrácií v policajných databázach”.

    Riaditeľ tajnej služby podľa Grendela podal uspokojivú odpoveď, o čom podľa neho svedčí aj fakt, že všetci členovia výboru vrátane opozičných poslancov zobrali Šafárikovo vysvetlenie na vedomie.

    Lustrácie sa podľa Grendela diali v časoch, keď dochádzalo k narúšaniu objektov SIS.

    “SIS musí urobiť všetko pre to, aby lokalizácia jej objektov zostala utajená. Každá jedna lustrácia bola dôvodná a bolo ich oveľa menej, ako bolo medializované,” dodal Grendel. Potvrdil, že sa lustrácie vykonávali v rokoch 2016 a 2017.

    Podľa informácií, ktoré dala polícia k dispozícii Valčekovi, ho mala SIS lustrovať 26-krát v štyroch termínoch. Šafárik toto číslo odmietol s tým, že je to oveľa menej, na čom sa s ním zhodol aj predseda výboru.

    Valček v reakcii pre TASR uviedol, že sa bude o tvrdení o počte jednotlivých lustrácií snažiť získať podrobnosti, pretože je to podľa neho dôležité vo veci posúdenia dôveryhodnosti dôkazov, ktoré zadovážila polícia.

    “Tvrdenia o počte a termínoch prístupov SIS k mojim údajom totiž vychádzajú z dôkazov, ktoré zadovážila polícia,” spresnil.

     Adam Valček sa venoval činnosti SIS vo svojich článkoch aj v čase, keď ho lustrovali, ako ho o tom informoval vyšetrovateľ.

    - Reklama -