Lunter upratuje v kraji. V havarijnom stave sú vraj po Kotlebovi viaceré objekty

    0
    Ján Lunter reaguje na voľby do VÚC (Autor: TASR)
    Ján Lunter začiatkom januára, krátko po nástupe do funkcie banskobystrického župana, informoval o tom, že jeho úrad prioritne rieši havarijné stavy, ktoré vznikli na viacerých majetkoch v správe kraja. 
     
    Na svojom oficiálnom facebookovom profile predseda BBSK informoval napríklad o vytopenom internáte Základnej umeleckej školy v Poltári. V tomto prípade malo havarijný stav budovy spôsobiť „zanedbané verejné obstarávanie, zle nastavená zmluva a začiatok realizácie stavebných prác niekoľko dní pred napadnutím prvého snehu“. 
     
    Z predchádzajúceho vyjadrenia nového župana vyplýva, že „zanedbané verejné obstarávanie, zle nastavená zmluva“ aj zle načasovaný začiatok prác tesne pred úderom zimy padá na zodpovednosť predošlého vedenia župy.  
     
    „Výsledkom je vytopenie internátu a ZUŠ v Poltári, ktorá sídli v budove v správe BBSK. Osobne som bol preto v Poltári preveriť situáciu a na vlastné oči sa presvedčiť, v akých podmienkach sa budova školského internátu nachádza,“ píše sa na oficiálnom facebookovom profile Lunter pre dobrý kraj. (Text pokračuje pod statusom.)
     
    Havarijnú situáciu spolu s ďalšími v kraji rieši Lunter vyčlenením prostriedkov na okamžitú nápravu škôd. Nejde však len o jeden prípad. 
     
    „Po nástupe do funkcie predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja sme konfrontovaní s viacerými havarijnými situáciami v kraji,“ píše sa v statuse, ktorý sa na Lunterovom profile objavil o týždeň neskôr. Tentoraz informoval Ján Lunter na sociálnej sieti aj o podobnej situácii v ďalšom z majetkov BBSK. Ide o Domov sociálnych služieb v Banskej Štiavnici.
     
    „V procese rekonštrukcie DSS došlo k viacerým pochybeniam, výsledkom je poškodzovanie majetku kraja. Aj preto sme okamžite prijali opatrenia a do zastupiteľstva predkladáme návrh na vyčlenenie prostriedkov, ktoré zabránia ďalším škodám na majetku BBSK,“ dodáva Lunter na sociálnej sieti
     

    Je toho viac 

    V druhom statuse k problémom s Domovom sociálnych služieb v Banskej Štiavnici Lunter uvádza, že po nástupe do funkcie predsedu BBSK rieši jeho úrad viacero havarijných situácií podobných tým, ktoré spomína. Parlamentné listy sa zaujímali o to, ktoré ďalšie objekty v správe Banskobystrického kraja prevzal župan Lunter po svojom predchodcovi v havarijnom stave a čo sa s nimi bude robiť. 
     
    Úrad reagoval na žiadosť o sprístupnenie informácií prostredníctvom právnej referentky z Úradu BBSK. V dokumente, ktorý poslala do redakcie mailom, je podpísaný riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý. 
     
    Okrem spomínaných objektov je podľa informácií z Lunterovho úradu v havarijnom stave aj takzvaný Matejov dom v Banskej Bystrici, v ktorom sídli Stredoslovenské múzeum.
     
    „V chátrajúcom stave je tiež budova Gymnázia Mateja Bela vo Zvolene,“ píše BBSK vo vyjadrení pre PL. Len pripomeňme, že Gymnázium Mateja Bela vo Zvolene sľuboval zachrániť ešte Marian Kotleba, keď stál na čele BBSK, ale nestalo sa. Dnes budova chátra, jej interiér je dávno rozkradnutý a dnu ťahá cez porozbíjané okná. 
     
    Na opravu majetkov BBSK, ktoré sú v havarijnom stave, bude župan Lunter podľa šéfa jeho úradu „hľadať finančné prostriedky na bezprostredné opatrenia, aby sa zabránilo ďalším škodám na majetku kraja“.
     
    - Reklama -