Ľudskoprávnici sa opäť zaskveli. Čo obsahuje príručka pre učiteľov?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    “Čeliť pracovnoprávnym problémom nie je možné, ak nepoznáme svoje práva a nevieme, na koho je možné sa pri ich uplatňovaní obrátiť,“ hovorí minister školstva Juraj Draxler. Osobitnú pozornosť venuje rezort v príručke právnym predpisom, vrátane predpisov pracovnoprávnych, občianskoprávnych a trestnoprávnych. Obsahuje aj príklady foriem šikany, ktorými sú mobbing a bossing.

    Medzi príkladmi je možné nájsť napríklad zastrašovanie, poverenie vykonávaním dozoru nad agresívnym žiakom napriek nedostatočným fyzickým danostiam, nevyplácanie kreditového príplatku či natáčanie učiteľa na mobil či kameru, ako aj riešenie konfliktov medzi kolegami. Ministerstvo tvrdí, že pri praktickom riešení problémov pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov nie je v postavení rozhodcu, ale skôr akéhosi poradcu. Na príprave materiálu sa podieľalo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, ale aj odborníci z prostredia mimo štátnej správy.

    Príručka je určená učiteľom, riaditeľom, zriaďovateľom, ale napríklad aj pracovníkom školských úradov. Materiál je k dispozícii na internetovej stránke ministerstva školstva www.minedu.sk.


     

    - Reklama -