Ľudskoprávnici, hurá. Konečne máme svojho sudcu v Štrasburgu

    0
    Slovenská sudkyňa ESĽP Alena Poláčková (Autor: SITA)

    Poláčková nahradí doterajšieho sudcu Jána Šikutu, ktorému funkčné obdobie skončilo pred dvoma rokmi. Pre problémy so slovenskými kandidátkami, keď nám Štrasburg odmietol dve a jedna neprešla schvaľovaním v slovenskej vláde, nakoniec Šikuta nadsluhoval.

    Alena Poláčková je sudkyňou od roku 1994. Pôsobila na Okresnom súde Bratislava I., kde sa venovala obchodnej a civilnej agende. Na Najvyššom súde SR pôsobí od roku 2007 v správnom kolégiu, od roku 2011 je predsedníčkou senátu správneho kolégia. V rokoch 2005-2006 zastupovala Slovensko pred ESĽP. Je členkou Poradnej rady Európskych sudcov (CCJE) a Európskej asociácie sudcov práva hospodárskej súťaže (AECLJ). Je spoluautorka odborných kníh a autorka článkov. Poláčková kandidovala na Slovensku vo všetkých voľbách kandidátov na sudcu ESĽP, dostatočnú podporu v Súdnej rade SR získala až v apríli tohto roku. Bola aj kandidátkou ministra spravodlivosti Tomáša Boreca. Spolu s Poláčkovou bola na kandidačnej listine bývalá právnička Európskeho súdu pre ľudské práva Zuzana Dlugošová a košický krajský sudca Ladislav Duditš.

    ESĽP bol založený v roku 1959, jeho sídlom je Štrasburg. Je inštitúciou Rady Európy a každá členská krajina v ňom má jedného sudcu, v súčasnosti je ich 47. Na súd sa môže obrátiť každý, kto sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach alebo dodatkovými protokolmi.


     

    - Reklama -