Ľudskoprávnici bijú na poplach. Nemecko sprísňuje pravidlá žiadateľov o azyl.

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Vyžadujú, aby žiadatelia o azyl strávili dlhší čas v prijímacích centrách a odporúčajú poskytovať im pomoc v inej forme ako je finančná hotovosť. Ľudia z Kosova, Macedónska a Albánska budú čeliť rýchlejšej repatriácii, pretože krajiny ich pôvodu sú považované za bezpečné.

    Nové pravidlá mali pôvodne platiť od 1. novembra, ale parlament ich urýchlene schválil v obave z vlny stoviek tisíc migrantov, ktorá nepoľavuje.
    Odhady počtu ľudí, ktorí požiadajú tento rok v Nemecku o azyl, sa pohybujú od 800.000 ľudí do 1,5 milióna. Vlani ich bolo asi 200.000. Imigrační úradníci odteraz nebudú neúspešným žiadateľom o azyl oznamovať, kedy ich mienia repatriovať.

    Zákon chce súčasne urýchliť postup vybavovania žiadostí o azyl u tých, ktorým ho pravdepodobne schvália a ponúknu im integračné kurzy ešte pred definitívnym udelením azylu.

    V Sociálnodemokratickej strane Nemecka (SPD), ktorá je koaličným partnerom vládnucej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), panuje nejednotnosť v otázke zriadenia takzvaných “tranzitných zón” na hraniciach Nemecka. Ľudia, ktorí nemajú nádej získať azyl, by z nich mali byť urýchlene posielaní nazad.
    Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere (CDU) v piatok povedal, že sa koaliční partneri zhodujú, že tieto zóny sú potrebné. Mnohí členovia SPD však vyjadrili pochybnosti. Podpredseda SPD Ralf Stegner dnes povedal novinám Passauer Neue Presse, že tieto tranzitné zóny “možno považovať za hromadné väzenia. S tým SPD nikdy nebude súhlasiť.”

    Generálna tajomníčka SPD Yasmin Fahimiová povedala v piatok agentúre DPA, že jej strana nikdy nepristúpi na tranzitné zóny, ale bude súhlasiť so zriadením “registračných úradov pre prichádzajúcich žiadateľov o azyl” v blízkosti hraníc, kde by sa rýchlo rozhodovalo o očividne beznádejných prípadoch. Mohli by byť zriadené v už existujúcich budovách.

    De Maiziere dnes počas návštevy dočasného prijímacieho centra pre utečencov na bývalej leteckej základni v bavorskom meste Erding odmietol, že by tieto zariadenia boli väzenia. Zdôraznil, že prijímacie centrá nebudú vyzerať ako väzenia a nikoho nezbavia osobnej slobody. Obhajoval nové pravidlá pre žiadateľov o azyl s tým, že urýchlia integráciu utečencov do nemeckej spoločnosti, zabezpečenia im jazykové kurzy a zvýšia nádej získať zamestnanie u ľudí, ktorí získajú právo v Nemecku zostať.

    Ľudskoprávne organizácie, opoziční politici, právnici a experti na migráciu nové pravidlá skritizovali.
    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker zvolal na nedeľu do Bruselu naliehavé stretnutie Nemecka a deviatich ďalších členských krajín EÚ k utečeneckej kríze. Z návrhu vyhlásenia, pripraveného na rokovania vyplýva, že zvážia vytvorenie novej misie pohraničnej kontroly na hraniciach Grécka s Albánskom a Macedónskom, uviedla DPA.


     

    - Reklama -