Ľudskoprávna organizácia bije na poplach: Tento muž nesmie byť riaditeľom CIA, pretože…

    0
    Ilustračná fotografia: Americké vlajky (Autor: TASR)

    Senát Spojených štátov by mal odmietnuť menovanie Mika Pompea do čela CIA. Vyzýva na to ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch. „Pompeove odpovede na otázky týkajúce sa mučenia a hromadného dohľadu nad osobami boli natoľko dvojznačné, že nie je isté, či by nepodporoval nekalé praktiky a neobrátil naruby existujúcu právnu ochranu,“ povedala Maria McFarland Sanchezová-Morenová z Human Rights Watch.


    Organizácia vo vyhlásení zverejnenom na svojom serveri pripomína, že Pompeo tlačil na čo najširší zber dát o občanoch Agentúrou pre národnú bezpečnosť (NSA). V roku 2015 bol prijatý zákon, ktorý obmedzil rozsah zhromažďovaných dát a Pompeo sa v článku pre Wall Street Journal postavil proti tomuto zákonu. Senátorom počas svojho vypočutia povedal, že by na svojom názore na prácu Agentúry pre národnú bezpečnosť nič nemenil. Jasne sa vymedzil aj proti bývalému pracovníkovi NSA Edwardovi Snowdenovi. Pompeo sa netajil tým, že by si bývalý analytik NSA zaslúžil trest smrti za prezradenie bezpečnostného programu.

    Human Rights Watch k tomu poznamenáva, že by CIA mal viesť niekto, kto chápe dôležitosť súkromia jedinca a toto súkromie ctí.
    Pompea sa pýtali aj na názor na mučenie vypočúvaných a senátorom povedal, že bol proti zrušeniu špeciálnych metód výsluchu, ktoré nariadil exprezident Barack Obama. Podľa Human Rights Watch preto nemožno vylúčiť, že by povolil mučenie.
    Kriticky sa Pompeo staval tiež k popredným predstaviteľom moslimských komunít v USA. Naznačil totiž, že by sa teoreticky mohli podieľať na teroristických útokoch v Spojených štátoch.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -