Ľudia zvracajú, Merkelová reve, loď sa potápa. Drsný pohľad na situáciu EÚ

    0
    Európsky parlament - ilustračné foto (Autor: repro youtube, mg)

    Európska únia je vo vydarenej karikatúre vyobrazená ako značne poškodená bárka, ktorá bezradne blúdi po rozbúrenom mori. Na lodi sa vyskytuje mnoho symbolov, ktoré hravou formou znázorňujú najväčšie problémy Európskej únie. Hojne kritizované riešenia Európskej únie v prípade gréckej krízy zobrazil Garrison ako zvracajúcich pasažierov. Dlhovú krízu krajín eurozóny potom symbolizuje kotva, ktorá ťahá bárku EÚ ku dnu.

    Na palube potápajúcej sa vratkej lode ďalej vyčíňajú piráti v podobe moslimských utečencov. Jeden z nich dokonca sexuálne obťažuje morskú pannu, ktorá sa tvári veľmi vydesene. Ďalší z moslimských utečencov s mečom v ruke vyháňa švédskeho pasažiera do mora, kde už na neho čaká s vycerenými zubami žralok symbolizujúci politickú korektnosť. Za kormidlom potom stojí absolútne nečinný “bruselský byrokrat” s tvárou Kašpara. Loď sa pritom očividne rúti do záhuby.

    Autor tiež kritizuje skutočnosť, že namiesto toho, aby sa Brusel zaoberal riešením skutočných problémov, útočia na zástancov Brexitu. V tomto prípade na menšiu loď, na ktorej Briti symbolicky opúšťajú potápajúcu sa Európsku úniu a mieria za slnkom, dokonca strieľajú z dela. Príliš lichotivo z Garrisonovej karikatúry nevychádza ani nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá sedí v strážnom koši a tvárou v tvár búrke, tornádu a obrovským vlnám hystericky volá po prijímaní väčšieho počtu utečencov.

    “Prízemné problémy” v podobe problémov s integráciou moslimských utečencov akoby sa jej a ani ďalších príslušníkov bruselských elít vôbec netýkali. Práve na odtrhnutosť od reality aj nerešpektovanie mienky európskych voličov najvyššími predstaviteľmi EÚ sa snaží Garrison upozorniť v prvom rade. Európska únia podľa jeho mienky predstavuje iba nikým neriadený rozbúrený čln, ktorý je devastovaný reguláciami, multikulturalizmom a v neposlednom rade islamom.

    Samotný Garrison je častým kritikom politických pomerov v Spojených štátoch. S rešpektom hovorí najmä o finančníkoch z Wall Street, ktorí podľa jeho názoru spôsobili svetovú hospodársku krízu pred ôsmimi rokmi. „Je potrebné bankových oligarchov vykopať preč alebo ich rovno zavrieť do väzenia. Ďalej musíme zastaviť import miliónov ľudí, ktorí sa nechcú prispôsobiť našej západnej kultúre a zvyklostiam. Možno bude Brexit prvým krokom!” Dúfa Garrison, ktorého aktuálna karikatúra sa stala na sociálnych sieťach doslova hitom.

    Karikatúru si môžete pozrieť TU.

    autor: Josef Prvazník

    - Reklama -