Ľudia v Grécku povedali nie, minister financií ide proti prúdu. Skáče, ako veritelia pískajú

    0
    Grécky premiér Alexis Tsipras (Autor: SITA)

    Ľudia síce v nedeľňajšom referende uviedli, že nechcú pristúpiť na júnové návrhy veriteľov, ale nový grécky minister financií ide proti prúdu a grécka vláda vo svojich posledných návrhoch voči veriteľom ponúkla výrazné zvýšenie daní, zmeny v dôchodkovom systéme a škrty výdavkov na obranu. Podľa všetkého majú opatrenia hodnotu desiatich až trinástich miliárd eur, za ktoré chce krajina nové pôžičky vo výške 53,5 miliardy eur.

    Podľa ekonóma Ery Jána Bureša je však iróniou osudu, že ani tento návrh nemusí nakoniec stačiť. „Predovšetkým preto, že štrnásť dní zatvorených bánk výrazne zhoršilo vyhliadky gréckeho hospodárstva. Súčasne preto, že Grécko nežiada o dokončenie aktuálneho programu, ale o úplne nový trojročný program. A v neposlednom rade aj kvôli tomu, že dôvera v premiéra Tsiprasa a jeho vládu je pod bodom mrazu. Veritelia neveria, že súčasná vláda je skutočne schopná dohodnuté reformy implementovať,“ uviedol ekonóm pre server iDNES.cz.

    Podľa servera vyzval dnes ráno premiér krajiny Alexis Tsipras zákonodarcov Syrizy, aby podporili plán reforiem a nebránili v ceste ďalšej finančnej pomoci Grécku. V prípade, že by nakoniec vo vládnej strane Syriza došlo k rozkolu, vládny návrh by mohli podporiť zákonodarcovia troch proeurópskych opozičných strán.

    Celý text si môžete prečítať TU

    autor: vef

    - Reklama -