Ľudia sú zdesení, veľký prípad sa mení na tragikomédiu. Nakladačka Smeru za kauzu CT-čko, ktorá naozaj stojí za to

    0
    Alan Suchánek, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Medializovaná kauza okolo sporného nákupu CT prístroja v Piešťanoch pokračuje a má naozaj zaujímavý vývoj. Ako už PL.sk informovali TU, generálna prokuratúra zrušila obvinenia všetkých ôsmich osôb, ktoré v súvislosti s kauzou vyšetrovali ako podozrivé. Príčinou rozhodnutia podľa slov hovorkyne GP Andrey Predajňovej je zo strany polície nedostatočné ustálenie výšky škody, ktorú kauza spôsobila.

    Piešťanská nemocnica kúpila CT prístroj za 1,6 milióna eur, na jeho nezvyčajne vysokú sumu upozornil miestny lekár Alan Suchánek. Pre kauzu odstúpili zo svojich funkcií ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, šéfka správnej rady nemocnice  a zároveň podpredsedníčka národnej rady Renáta Zmajkovičová a po verejnom tlaku aj vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý mal napojenie na firmu Medical Group, ktorá nemocnici CT predala.

    Procházka hovorí o duševnej kondícii

    ParlamentnéListy.sk o stanovisko k vývoju kauzy požiadali zástupcov všetkých parlamentných strán. Koalícia však mlčí. Hovorca strany Most-Híd András Nagy rovnako ako hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková pre PL.sk povedali, že záležitosť nechávajú v rukách orgánov činných v trestnom konaní, lebo vo veci stále postupujú. “Obráťte sa, prosím, na generálnu prokuratúru,” odkázala nám hovorkyňa strany Smer Ľubica Končalová. 

    “Objasnenie kauzy a potrestanie jej vinníkov je veľmi dôležité pre duševnú kondíciu Slovenska. Jeho finančnej kondícii zase pomôže, ak vďaka zásade osobnej hmotnej zodpovednosti správcov verejných zdrojov predídeme akýmkoľvek podobným prípadom v budúcnosti,” povedal pre PL.sk líder strany Sieť Radoslav Procházka

    Hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla tiež pripomína, že orgány činné v trestnom konaní v trestnom stíhaní naďalej pokračujú. „Rozhodnutie generálnej prokuratúry nevylučuje, že po doplnení dokazovania a po odstránení pochybení, ktoré prvý námestník generálneho prokurátora svojím rozhodnutím vyčítal, príde opätovne k vzneseniu obvinenia,“ povedal pre PL.sk Bubla.

    Opozícia zúri, Suchánek je sklamaný

    Lekára a poslanca Alana Suchánka tento zvrat v kauze prekvapil. Upozornil na včerajšie programové vyhlásenie vlády, v ktorom bol jeden z dôležitých bodov aj boj proti korupcii.

    „Vyzerá to tak, že toto je názorný príklad, ako bude v nasledujúcich rokoch boj s korupciou vyzerať. Tým, že sa tým dvom pravicovým stranám, ktoré išli do koalície so Smerom, nepodarilo presadiť dôležité zmeny – zmenu na poste ministra vnútra a na poste generálneho prokurátora, tak ten boj proti korupcii bude takto vyzerať,“ myslí si Suchánek.

    Podľa obyčajného človeka kauzu CT rok poctivo vyšetroval prokurátor z Krajskej prokuratúry v Trnave, žiaľ, potom zasiahla generálna prokuratúra. „Myslím si, že každému občanovi SR bolo jasné, čo sa vtedy udialo,“ povedal Suchánek pre PL.sk a dodal, že vyjadrenia generálnej prokuratúry, že sa nedala špecifikovať presná výška spôsobenej škody, boli vágne.

    „Pracujem aj ako súdny znalec a viem, že keď vypracujem posudok a nie je niečo jasné, objednávatelia mi zadajú doplňujúce otázky na dopracovanie posudku. A ak ja nie som kompetentný to urobiť alebo som to neurobil dobre, stále je možnosť dať vypracovať nový znalecký posudok. S takýmto niečím som sa ešte nestretol,“ povedal Suchánek.

    „Je nemysliteľné, aby pri takej závažnej a silne medializovanej veci, kde obvineným hrozí väzenie desať až pätnásť rokov, generálna prokuratúra odbila zdesenie verejnosti vágnym konštatovaním, že jedným z hlavných pochybení pri vyšetrovaní je nedostatočné ustálenie výšky hroziacej škody a to vzhľadom na nepoužiteľnosť znaleckého posudku. To má byť žart?“ pýta sa poslanec za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik. Podľa liberálov sa kauza zmenila na tragikomédiu. Prokuratúra nad vyšetrovaním mala dozor od jeho začatia a preto dôvod stiahnutia obvinení znie ako trápna výhovorka.

     „Takto vyzerá na Slovensku boj s tunelármi. Toto je slovenská realita, nie kvetnaté frázy v programovom vyhlásení, kde, mimochodom, prokuratúre vládna koalícia venovala jeden krátky odsek. Strana Smer-SD, ktorá je viac kriminálnym klanom ako štandardným politickým zoskupením západného typu, je skutočnou prekážkou v boji proti korupcii. Tam treba pri očiste verejného života začať, nie s nimi chodiť do vlády,“ dodáva poslanec SaS Ľubomír Galko.

    Boris Kollár zo strany Sme rodina v tom má tiež jasno. „To je jasný dôkaz, ako to tu funguje. Ako vážne to s klientelizmom, korupciou či bezpečnosťou myslí pán premiér, toto je výsledok. Toto je boj proti korupcii v ich ponímaní,“ povedal pre PL.sk a dodal, že hneď, ako si v hnutí preštudujú všetky materiály, kauze sa budú venovať. „Urobíme všetko, čo bude možné, aby sa to správne vyšetrilo, na to je opozícia,“ dodal Kollár.

    Ku kauze predraženého CT sa pre PL.sk vyjadril aj Milan Uhrík zo strany ĽS NS. „My sme si nikdy nerobili ilúzie, že všetky tieto kauzy budú objektívne vyšetrené, treba sa pozrieť na personálne obsadenie vládnych inštitúcií a vyšetrujúcich orgánov,“ povedal Uhrík a dodal, že nie je možné, aby sa kauza vyšetrila správne, keď „kolega vyšetruje kolegu“. Kauzou sa zatiaľ v ĽS NS podrobne nezaoberali, ale ak trestné stíhania naozaj zrušia, na problém si posvietia.  

    - Reklama -