Ľudia si jednoducho vymýšľajú nezmysly. Vymýšľajú si nezmysly! Barack Obama sa búril na prednáške

    0

    „Sme svedkami úplnej straty hanby vedúcich politikov, ktorí, keď sú pristihnutí pri lži, začnú klamať ešte viac,“ poznamenal Barack Obama. „Dovoľte mi niečo povedať. Politici klamali vždy, ale bolo to tak, že keď ste ich prichytili pri lži, povedali niečo ako: ,Do pekla!‘ Teraz len jednoducho ďalej klamú. Musíme veriť v existenciu objektívnej reality. Nevedel som, že o tom budem musieť robiť prednášky. Musíte veriť faktom. Bez faktov neexistuje žiadny základ pre spoluprácu. Keď ja poviem, že toto je pódium, a vy poviete, že je to slon, bude pre nás ťažké spolupracovať,“ vysvetľoval Obama.

    Potom sa venoval otázke zmeny klímy a globálneho otepľovania. „Môžem nájsť spoločnú reč s tými, ktorí sa stavali proti Parížskej dohode o zmene klímy. Pretože napríklad môžu povedať, že to nebude fungovať, že nedokážeme všetci navzájom spolupracovať alebo že je dôležitejšie poskytnúť lacnú energiu chudobným ľuďom. Aj keď to v krátkodobej perspektíve znamená väčšie znečistenie ovzdušia. S takými ľuďmi môžem aspoň debatovať a môžem ukázať, prečo si myslím, že čistá energia je lepšou cestou. Najmä pre chudobné krajiny, ktoré sa môžu skokom vyhnúť starým technológiám,“ povedal Obama.

    Následne však bývalý americký prezident hovoril o tých, s ktorými nie je schopný viesť dialóg. „Ale nemôžem nájsť spoločnú reč s niekým, kto tvrdí, že ku globálnemu otepľovaniu nedochádza, keď nám takmer všetci svetoví vedci ukazujú, že k nemu dochádza. Neviem, ako mám o tom s vami začať diskutovať. Keď začnete hovoriť, že je to zložito vypracovaný hoax, neviem, čo mám povedať. Kde máme začať?“ pýtal sa Obama za búrlivého smiechu svojich priaznivcov v publiku.

    „Bohužiaľ, veľká časť dnešnej politiky odmieta samotný pojem objektívnej pravdy. Ľudia si jednoducho vymýšľajú nezmysly. Vymýšľajú si nezmysly! Vidíme to pri náraste štátom sponzorovanej propagandy. Vidíme to v klamstvách šírených po internete. Vidíme to v rozmazávaní hranice medzi spravodajstvom a zábavou. Sme svedkami toho, že vedúci politickí predstavitelia úplne stratili pocit hanby, keď sú pristihnutí pri lži, tak ďalej klamú o to intenzívnejšie,“ orodoval za pravdu Obama.

    „Vidíme to v podpore antiintelektualizmu a pri odmietaní vedy. Vidíme to u vedúcich politikov, ktorí odmietajú kritické myslenie, analýzu a dáta a pokladajú ich za politicky nepríjemné. A, rovnako ako pri popieraní ľudských práv, popieranie faktov je proti demokracii. Mohol by to byť jej koniec! Preto musíme vášnivo hájiť nezávislé médiá. A musíme sa brániť pred tendenciou sociálnych sietí stať sa doslova platformou pre pretvárku, zúrivosť a dezinformácie,“ uzavrel svoje vystúpenie Obama.

     

     

    Zdroj: Twitter/Channel 4 News

    autor: mak

    - Reklama -