Lučanský sa poďakoval Europolu za spoluprácu pri vyšetrovní vraždy Kuciaka

    0
    Milan Lučanský (Autor: TASR)

    “Lučanský zvlášť vyzdvihol úlohu Europolu ako garanta nezávislosti, odbornosti a profesionality vyšetrovania tohto bezprecedentného činu,” uviedla na sociálnej sieti polícia.

    Policajný prezident poďakovanie vyslovil v rámci stretnutia najvyšších policajných predstaviteľov členských štátov Európskej únie (EÚ) a ďalších krajín (EPCC 2019), organizovaného Europolom v Haagu spoločne s fínskym predsedníctvom v Rade EÚ.

     “V rámci hlavnej diskusie, po treťom tematickom bloku venovanom významným a úspešným prípadom spolupráce členských krajín s Europolom, prezident Policajného zboru SR poďakoval Europolu,” informovala polícia.

    Stretnutie podľa nej bolo vhodnou príležitosťou vzájomne identifikovať kľúčové výzvy orgánov presadzovania práva a rozvíjať spoluprácu policajných zložiek členských štátov EÚ a tretích zúčastnených krajín.

    Pri tejto príležitosti sa Lučanský stretol s prezidentom Eurojustu Ladislavom Hamranom a s členmi národného zastúpenia SR na Eurojuste.

    Prerokoval s nimi budúcu spoluprácu slovenskej polície s Eurojustom so zameraním na možnosti pomoci Eurojustu pri medzinárodných vyšetrovaniach vykonávaných príslušníkmi Policajného zboru, so zameraním sa na spoločné vyšetrovacie tímy (JIT).

    Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára 2018 v dome vo Veľkej Mači. Za Kuciakovu vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur.

    Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v tomto prípade minulý týždeň na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu na Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú., Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka.

    Zoltán Andruskó sa dohodol s prokurátorom na vine a treste, čím si mal výrazne znížiť trest. Dohodu má ešte odobriť súd.

    - Reklama -