Lučanský dal pokyn, aby sa polícia zaoberala nahrávkami od Talianov

    0
    Na snímke kandidát na post prezidenta Policajného zboru SR a súčasný prezident Policajného zboru SR Milan Lučanský (vľavo) počas vypočutia na Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť 10. apríla 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Policajný prezident Milan Lučanský dal pokyn na to, aby sa polícia zaoberala nahrávkami, ktoré má z talianskej strany. Uviedol to v odpovedi na otázku Ľubomíra Galka (SaS) o nahrávkach medzi bývalou štátnou radkyňou Máriou Troškovou a talianskym podnikateľom Antoninom Vadalom.

    Na nahrávky medzi Troškovou a Vadalom sa ho pýtal Galko

    “Bolo z môjho pokynu dané, aby sa týmito nahrávkami zaoberali. Sú nahrávky, ktoré poskytla talianska strana. Aj napriek tomu, že boli vyhodnotené v tíme, že sú neupotrebiteľné, tak zjavne sme to dali analyzovať a bude možnosť z nich vyextrahovať veci,” povedal počas vypočúvania v parlamentnom brannobezpečnostnom výbore. Po vypočutí spresnil, že vyšetrovateľom boli poskytnuté “nejaké dátové nosiče, ktoré boli vyhodnotené, že sa z nich nedajú načítať informácie”.

    Lučanský verí, že budú použiteľné.

    Poslanci Lučanského vypočúvali v rámci výberu nového policajného prezidenta, na tento post Lučanský kandiduje. Na nahrávky medzi Troškovou a Vadalom sa ho pýtal opozičný poslanec SaS Ľubomír Galko. Lučanský doplnil, že už bolo začaté konanie vo veci.

    “Aby sme vyčistili celkovo činnosť pána Vadalu na území Slovenska. Cestou prokuratúry bude požiadané o medzinárodnú právnu pomoc. Povedal som, že to je už na nich, či to bude tak, že sa len vyžiadajú materiály od talianskych orgánov, alebo to bude aj osobné vypočutie a vyťaženie pána Vadalu v Taliansku. Nebránim sa tomu,” vyhlásil Lučanský s tým, že akákoľvek trestná činnosť z toho vyplynie, bude riešená.

    Chce sprísniť lustrácie a zreorganizovať NAKA

    Súčasný policajný prezident Milan Lučanský chce sprísniť lustrácie a zreorganizovať Národnú kriminálnu agentúru (NAKA). Pri lustráciách by mal pomôcť služobný elektronický preukaz, ktorý chce zaviesť v prípade jeho zvolenia do funkcie policajného prezidenta. Tým by sa podľa neho malo zabrániť zneužívaniu lustrácií záznamov a uľahčiť prípadné vyšetrovanie. Povedal to počas híringu kandidátov na policajného prezidenta v brannobezpečnostnom parlamentnom výbore.

    Pri lustráciách chce Lučanský navrhnúť aj sankcie za ich zneužívanie. Elektronickým služobným preukazom by sa podľa jeho slov policajt pri lustráciách prihlasoval, čím sa podľa neho uľahčí vyšetrovanie a dokazovanie. “Bude tam mať vstupy, obmedzenia, bude tam mať možnosti lustrácie,” ozrejmil Lučanský.

    Zreorganizovať chce najmä NAKA. Podľa jeho názoru by mala byť riadená teritoriálne. “V rámci NAKA by som chcel dať dôraz najmä na finančné vyšetrovania, zaisťovanie majetku,” doplnil s tým, že práve v tejto oblasti by mohla prísť kritika zo strany Európskej únie. S finančnou kriminalitou podľa jeho slov súvisí napríklad aj problematika migrácie a prevádzačstva.

    Lučanský tiež prezentoval projekt interoperability, ktorý už začal riešiť ako dočasný policajný prezident. V rámci neho by mali byť hliadky vybavené mobilným zariadením s aplikáciami, ktoré sa podľa jeho slov v súčasnosti dolaďujú.

    Pomôcť by mali hliadkam vo výkone služieb, ktoré budú schopné nasnímať občiansky či vodičský preukaz kontrolovanej osoby a v systéme budú vidieť, či osoba nie je trestne stíhaná alebo nemá zadržaný vodičský preukaz. Informácie by mali podľa jeho slov zaznamenať v centrálnom systéme kompatibilnom napríklad s Europolom.

    Aktuálnu potrebu polície vidí v stabilizácii a zabezpečení funkčnosti zboru. K poddimenzovaniu polície podľa neho prispieva odliv policajtov do iných bezpečnostných zložiek alebo do civilnej služby. Do budúcna by chcel zatraktívniť Policajný zbor a skvalitniť vzdelávanie. Zdôraznil tiež potrebu dosadzovať na vyššie pozície v zbore dostatočne kvalifikovaných ľudí.

    Na otázky okolo takzvaných čiernych vrán v radoch polície odpovedal tým, že aj v Policajnom zbore sú ľudia, ktorí tam nepatria. “Je len na nás a na orgánoch, ktoré ich dokážu eliminovať a odstaviť, aby v tom zbore neboli. Ja viem, že sa to vníma ťažko, ale sú to tie čierne vrany, ktoré robia hanbu v Policajnom zbore,” povedal. Je však presvedčený o tom, že väčšina policajtov je slušná a poctivá.

    - Reklama -