Lučanský: Zatiaľ sme prijali v súvislosti s koronavírusom všetky opatrenia

    0
    Milan Lučanský (Autor: facebook.com/policiaslovakiafacebook.com/policiaslovakia)

    “Vyjadriť by sa k tomu mali najmä zdravotníci a my by sme mali postupovať len v zmysle ich pokynov a požiadaviek, aby sme zabezpečovali nejaké veci, čo sa týka bezpečnostných zložiek,” priblížil policajný prezident. V prípade, že by došlo k uzatvoreniu nejakého mesta alebo obce Lučanský uviedol, že by sa postupovalo s bežnými silami, ktoré sú k dispozícii.

    “Museli by sme to potom kompenzovať alebo dopĺňať inými silami a prostriedkami z iných krajov a okresov,” povedal Lučanský s tým, že táto otázka sa bude riešiť aj na zasadnutí bezpečnostnej rady.  

    Podľa Lučanského sa polícia snaží reagovať pružne, aby vedeli takúto situáciu v prípade potreby zvládnuť. Podotkol, že v stredu (26. 2.) v okrese Humenné zasadla bezpečnostná rada okresu, kde boli prijaté konkrétne opatrenia, čo sa týka karantény, aby to vedeli riešiť.

    Zástupca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR pred zasadnutím Bezpečnostnej rady SR potvrdil, že rezort diplomacie naďalej monitoruje a koordinuje kroky s Ministerstvom zdravotníctva SR a Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. “Práve na bezpečnostnej rade chceme hovoriť o ďalšom spresnení tejto koordinácie,” uviedol.

    Uistil, že pracovníci zastupiteľských úradov vyvíjajú maximálne úsilie pri monitorovaní situácie a informovaní občanov, ktoré sa v daných krajinách nachádzajú, prípadne sa chystajú tam vycestovať. V krízovej situácii je podľa neho pripravený aj štát použiť napríklad vládny špeciál na transport Slovákov zo zahraničia. “Na takéto transfery vyčlenila špeciálne prostriedky aj Európska únia,” informoval zástupca rezortu diplomacie.

    Ministerstvo zdravotníctva SR v stredu informovalo, že všetky vzorky, ktoré boli s podozrením na ochorenie COVID-19, teda nový koronavírus, zaslané na laboratórne testy na Slovensku, sú negatívne. Rezort v stredu evidoval 90 testovaných vzoriek s negatívnym výsledkom. Rezort zdravotníctva v spolupráci s ÚVZ SR pripomína, že situáciu pedantne sleduje a problematiku rieši.

    Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, poskytujúce informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale i odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili, či sa chystajú do krajín, v ktorých sa koronavírus potvrdil. Rovnako je k dispozícii e-mailová adresa novykoronavirus@uvzsr.sk.

     

    - Reklama -