Lubyová: Prijatie novely zákona o SAV nemôže spôsobiť skryté zoštátnenie

    0
    Ministerka školstva Martina Lubyová (Autor: TASR)

    “Za uplynulé mesiace sme boli svedkami poľutovaniahodnej situácie,” povedala Lubyová. Poukázala na to, že SAV predložila zakladacie listiny, avšak zápis do registra nebol vykonaný, preto sa organizácie SAV v súčasnosti nachádzajú v právnom stave medzi založením a vznikom. “Podľa zákona o verejných výskumných inštitúciách (VVI) v čase medzi založením a vznikom VVI za ňu koná jej zakladateľ. To znamená, že správu majetku štátu v tomto období za svoje organizácie vykonávala akadémia ako zakladateľ, ktorá je sama rozpočtovou organizáciou, a teda oprávneným správcom majetku štátu,” povedala Lubyová.

    Ako vysvetlila, pokiaľ ide o nemožnosť vložiť štátny majetok do nových VVI, resp. k vyjadreniu, že prestanú platiť všetky pracovné zmluvy, je potrebné poukázať na zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Ako doplnila, ak sa organizácie akadémie vrátia do právnej formy rozpočtových/príspevkových organizácií, na to, aby vznikli nové VVI bude potrebné tieto organizácie zrušiť. Keďže ich nie je možné zlúčiť alebo splynúť s VVI, pôjde o zrušenie bez právneho nástupcu. Zrušovanie takýchto organizácii je podľa ministerky štandardné. “Podľa tohto zákona, ak rozpočtová alebo príspevková organizácia zaniká zrušením bez právneho nástupcu, práva a povinnosti prechádzajú dňom bezprostredne nasledujúcim po dni zrušenia na zriaďovateľa, ak osobitný zákon neustanoví inak,” poznamenala Lubyová.

    Ak ministerstvo bude rešpektovať rozhodnutie GP a registračné konanie zastaví, ústavy SAV zostanú vo vákuu, kedy síce zmenili právnu formu na VVI, no žiadne práva ani majetok na nich neprešli, a teda plnohodnotne nevznikli. Podľa ministerky je túto situáciu nevyhnutné riešiť, a práve novela ich vracia do východiskovej právnej formy, v rámci ktorej sa môžu vykonať zmeny na právnu formu VVI v súlade s platným zákonom o VVI. Ako ďalej potvrdila ministerka, opätovná zmena právnej formy organizácií akadémie, ich zrušenie a následný vznik nových organizácií v právnej forme VVI bude síce mať svoje administratívne následky, avšak nie v takom rozsahu, ako uvádza list od SAV.

    Lubyová podotkla, že jej záleží na rozvoji SAV. Zároveň potvrdila, že cieľom nie je ovládnuť SAV. Podľa ministerky novela zákona o SAV nie je pre akadémiu likvidačná. Po konzultácii s GP SR ministerstvo v utorok sprístupnilo celý list, ktorý od nich obdržala. 

    - Reklama -