Lubyová: Plánujeme liberalizáciu výberu prvého cudzieho jazyka

    0
    Ministerka školstva Martina Lubyová (Autor: TASR)

    “Chceme, aby rodičia, ale aj školy mali na výber. Nechceme nútiť všetky deti učiť sa angličtinu ako prvý cudzí jazyk, ale aby si mohli vybrať aj z nemčiny, francúzštiny, taliančiny, španielčiny alebo ruštiny,” povedala šéfka rezortu. Zároveň poznamenala, že vedomosti z nemeckého jazyka sa u študentov zhoršujú. “Nemčina je ťažký jazyk. To, že máme horšie výsledky u študentov z maturity pripisujeme tomu, že majú na ňu neskorý nábeh,” vysvetlila.

    Zmenu sa snažia presadiť aj zástupcovia Spoločnosti učiteľov nemeckého jazyka a germanistov Slovenska a Asociácie rusistov Slovenska. Tí tvrdia, že slovenské školy by mali v maximálnej možnej miere rozvíjať viacjazyčnosť svojich žiakov. Zároveň tiež navrhujú, aby sa žiaci už na základnej škole učili dva povinné cudzie jazyky s možnosťou výberu prvého na primárnom stupni vzdelávania. “Viacjazyčnosť prispieva k odbúravaniu etnocentrizmu, k zlepšeniu šancí mladých ľudí úspešne sa presadiť v živote, obhájiť svoje stanoviská doma i vo svete,” dodali zástupcovia učiteľov nemčiny a ruštiny.

    Podľa štátneho vzdelávacieho programu v súčasnosti platí, že anglický jazyk je od tretieho ročníka na základných školách povinným predmetom. Zároveň je škola povinná z rámca voliteľných hodín ponúknuť žiakom siedmeho až deviateho ročníka na výber druhý cudzí jazyk, a to buď nemecký, francúzsky, španielsky, taliansky alebo ruský. Časová dotácia musí byť najmenej dve hodiny týždenne.

    Lubyová zároveň uviedla, že zmeny budú dobrovoľné. Možnosť jazykového výberu plánuje ministerka zaviesť 

    - Reklama -