Lotri a zločinci. Ide aj o Georgea Busha. Na vlnách Českého rozhlasu zneli nevídané slová o migrantoch v Európe

    0
    Jan Eichler (Autor: Hans Štembera)

    Reč bola okrem iného aj o migračnej politike. Petr Žantovský konštatoval, že Francúzsko bolo na začiatku 60. rokov prvou európskou krajinou, ktorá začala niečo, čo by sa dalo nazvať migračnou politikou. Súviselo to s končiacou alžírskou vojnou a s vládou prezidenta Charlesa de Gaulla. „Zdrojom tejto politiky bol spomínaný prezident de Gaulle, ktorý otvoril dvere Alžírčanom v predstave, že sa asimilujú, že budú normálne ekonomicky aktívni a že sa z nich stanú Francúzi, len inej denominácie alebo farby pleti. Táto myšlienka úplne zjavne neskončila najlepšie. V tej druhej, tretej generácii sú tí potomkovia pôvodných Alžírčanov omnoho fundamentalistickejší, omnoho viac odtrhnutí od tej spoločenskej reality a vytvárajú rôzne enklávy, omnoho viac sa vracia ten islamský duch. Čím to je?“ pýtal sa obsiahlo Žantovský Eichlera, ktorý je tiež odborníkom na terorizmus.

    Podľa Eichlera to bolo tým, že sa nenaplnili pôvodné očakávania. Do krajiny vraj prišli desaťtisíce Alžírčanov a predpokladalo sa, že si zarobia niekoľko tisíc frankov a vrátia sa späť. „To sa však nestalo. Oni tam naopak pozvali svojich bratov, bratrancov, švagrov a ich počet nekontrolovateľne narastal. Mnohí tam prišli ilegálne, už nie na pozvanie. Potom sa konali manifestácie, aby sa všetkým legalizoval pobyt,“ vysvetlil politológ a dodal, že vo Francúzsku ich je teraz najmenej šesť miliónov. Ale úskalie je v tom, že tí, ktorí sú už narodení vo Francúzsku, sú ako Francúzi evidovaní, takže existujú len odhady, ktoré hovoria o šesť až osem miliónoch. Uviedol aj rozdiel v pôrodnosti, keď jedna Francúzka porodí priemerne 1,2 dieťaťa, zatiaľ čo u žien z islamského sveta sa minimum drží na troch deťoch. K integrácii navyše vzhľadom na život v getách podľa neho nedošlo a nedochádza. Nemajú prístup k dobrému vzdelaniu, priemernú školu často nedokončia a rovnaké výhľady majú aj v zamestnaní. Ako príklad dal páchateľa strelca pri útoku v Štrasburgu, Cherifa Chekatta. „To sú tí, ktorí žijú na okraji, sú to dešperáti. A sú to takí lotri a zločinci, ktorí sa tomu odmietajú prispôsobiť, ktorí odmietajú hrať podľa pravidiel hry krajiny, v ktorej sa narodili,“ opísal teroristu znalec Francúzska.

    Doplnil, že takí ľudia nepoznajú poriadne ani islam, ale nechajú sa sfanatizovať a zradikalizovať a potom sa mstia tej spoločnosti, v ktorej sa narodili a ktorá im dala šancu sa integrovať, lenže oni ju nevyužili. Rozdiel medzi prvou generáciou a tými ďalšími potom Eichler pripisuje tomu, že prvá generácia si ešte pamätala, ako ťažko sa žilo v Alžírsku, zatiaľ čo tie ďalšie už to porovnať nemôžu. A tiež sa podľa neho vytratila úcta k starším.

    Žantovský potom nadhodil tému globalizácie. Eichler súhlasil, že to nepochybne s terorizmom súvisí a spomenul rôzne fatvy a džihádistickú doktrínu z roku 2004, teda výzvu na akcie proti „prehnitému, dekadentnému, parazitnému Západu“. Vraj sa čiastočne inšpirovali Bushovou doktrínou preemptívnych úderov a vyzývajú na preemptívne teroristické útoky. Teroristi podľa jeho slov útočia v okamihoch, ktoré sú pre štát dôležité, a na tzv. mäkké ciele. „Preto nie náhodou beštiálna vražda katolíckeho kňaza na sviatok svätej Anny, čo bola babička Ježiša Krista, kamiónový útok 14. júla 2016, čo je štátny sviatok, alebo teraz podlé vraždenie Francúzov v Štrasburgu na predvianočných trhoch. Vedia dobre, aké dôležité sú pre nás vianočné sviatky,“ ponúkol príklady Jan Eichler.

    George W. Bush

    George W. Bush  Zdroj: TASR

    Ako zlyhanie Západu vidí dve „nedomyslené“ vojny. Vojnu v Afganistane a najmä vojnu v Iraku, „do ktorej sa išlo s vymyslenými dôkazmi, s vymyslenými argumentmi, pre ktoré sa nikdy nenašlo potvrdenie“. Eichler dodal, že potom nasledovalo zrútenie Iraku a nástup Islamského štátu na časti jeho územia. A to dalo podľa jeho slov zámienku džihádistom na to, aby útočili na Spojené štáty aj v Európe.

    Na záver vyslovil politológ a expert na terorizmus želanie: „Bol by som rád, keby som mohol povedať, že ďalšie útoky už nebudú. Ale mám veľký strach, že tie teroristické útoky budú pokračovať. Ja napokon za teror označujem aj zabíjanie českých vojakov v Afganistane, takže tragickú skúsenosť s tými teroristami už máme. A len sa modlime, aby nedošlo k teroristickým útokom na tzv. civilné ciele, na mäkké ciele. Zámienky by mohli byť akékoľvek vrátane nedomyslených výrokov niektorých našich vrcholných politikov, ktoré stotožňujú islam a terorizmus. Alebo výrokov, že Palestínčania by mali byť presťahovaní do Saudskej Arábie. Urážlivých výrokov na adresu moslimov, na adresu ich viery. Toto všetko by mohli byť zámienky. Len sa modlime, aby k ničomu takému nedošlo a aby autori týchto dráždivých výrokov dostali rozum a zmysel pre zodpovednosť za národ, na ktorého čele stoja.“

    Celú reláciu nájdete na webe ČRo Plus.

    - Reklama -