Londýnska polícia zatkla už vyše 680 účastníkov klimatických protestov

    0
    Policajti zatýkajú demonštranta na ulici Oxford Circus v Londýne počas protestu proti klimatickým zmenám (Autor: TASR)

    Policajti zároveň zaistili ružový čln, ktorý sa stal symbolom pokračujúcich demonštrácií. Informovala o tom televízia Sky News.

    “Klimatické protesty” v Londýne, ktoré organizujú aktivisti zo skupiny Extinction Rebellion, trvajú už pondelka. Polícia od ich začiatku zatkla už viac ako 680 ľudí, len voči malému počtu z nich však vzniesla obvinenia.  

    Demonštrantom sa v piatok podarilo zablokovať prejazd áut cez dôležitý most Waterloo Bridge.

    Neuspeli však s pokusom ochromiť dopravu pri najrušnejšom britskom letisku Heathrow, kde sa podľa televízie Sky News napokon zišlo len zhruba 20 mladých ľudí a veľké množstvo príslušníkov polície.

    Aktivisti sa už od pondelka pokúšajú blokovať priestranstvá v okolí mosta Waterloo Bridge, oblúka Marble Arch, námestia Parliament Square a stanice Oxford Circus. 

    Polícia sa im v tom snaží brániť a doposiaľ zatkla už 682 demonštrantov, viac ako 100 v priebehu piatka.

    Jedným z hlavných symbolov je ružový čln s nápisom Tell the Truth (Povedzte pravdu), pri ktorom sa zhromažďujú demonštranti v okolí Oxford Circus.

    Policajti ho v piatok zaistili, naložili na príves a odviezli. Predtým však museli z člna a jeho okolia odviesť alebo odniesť viacerých aktivistov, ktorí odmietali odísť. Niektorí z nich sa k člnu pripútali. 

    Na odvezení člna sa celkovo podieľalo asi 300 policajtov.  K protestujúcim sa z ružového člna (ešte pred jeho odvezením) prihovorila aj oscarová herečka Emma Thompsonová, ktorá sa v boji proti klimatickým zmenám angažuje dlhodobo.

    Niektorí kritici ju však v tejto súvislosti obvinili z pokrytectva, keďže na protesty do Londýna priletela až z približne 8700 kilometrov vzdialeného amerického mesta Los Angeles.  

    - Reklama -