Londýn musí prísť rýchlo s návrhmi, ktoré získajú väčšinu, tvrdí Merkelová

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    “Spolková vláda očakáva, že britská vláda čoskoro príde s návrhmi, ktoré podporí väčšina Dolnej snemovne,” povedal v pondelok večer hovorca nemeckej vlády v reakcii na najnovšie vystúpenie premiérky Theresy Mayovej, citovaný agentúrou DPA.

    Hovorca zopakoval, že nemecká vláda aj naďalej podporuje riadený odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

    Za nedostatočný označila pondelňajší Mayovej prejav predsedníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová. Vyjadrenia britskej premiérky “rozhodne nezodpovedajú tomu, čo sa v Európe chápe pod výzvou 'Británia musí vysvetliť, čo chce',” povedala šéfka CDU v pondelok večer v Berlíne. Britská premiérka podľa nej stále počíta “s rokovaniami, ktoré sa pre nás skončili”.

    Loptička je stále strane Britov, uviedla ďalej Krampová-Karrenbauerová. Je v záujme všetkých, aby nenastal najhorší možný variant, ktorým je tvrdý brexit. Odloženie termínu brexitu má však zmysel iba vtedy, ak je predtým jasné, o čom sa bude opäť hovoriť, uzatvorila predsedníčka CDU.

    Mayová počas svojho pondelňajšieho vystúpenia v Dolnej snemovni parlamentu odmietla nové referendum o brexite, ako aj posunutie termínu odchodu z EÚ. Jediným spôsobom, ako zabrániť brexitu bez dohody, je podľa nej vyrokovať v Bruseli úpravy sporného “záložného plánu” pre hranicu medzi Severným Írskom a Írskou republikou a následné schválenie novej zmluvy v britskom parlamente. Preto mieni tento týždeň rokovať s poslancami o tom, ako dosiahnuť “maximálnu podporu” pre tento postup a následne sa dohodnúť s EÚ.

     

    - Reklama -