Londýn a Berlín vyzvali po zabití iránskeho generála na zmiernenie napätia

    0
    Dominic Raab (Autor: TASR)

    Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab konštatoval, že Londýn “vždy uznával agresívnu hrozbu”, ktorú predstavoval Solejmání a jeho jednotky Kuds.

    “Po jeho smrti vyzývame všetky strany na deeskaláciu (napätia). Ďalší konflikt nie je v záujme nikoho z nás,” uviedol Raab.

    Na zdržanlivosť a zmiernenie vyzvalo aj Nemecko. “Sme v nebezpečnom bode eskalácie. Je teraz dôležité rozvahou a zdržanlivosťou prispieť k deeskalácii,” uviedla Ulrike Demmerová, hovorkyňa kancelárky Angely Merkelovej.

    Iracký prezident Barham Sálih vyzval tiež na zdržanlivosť. “Vyzývame všetkých, aby zachovali zdržanlivosť,” uviedol Sálih vo vyhlásení, v ktorom označil útok ako “agresiu” a uviedol, že dôjde k destabilizácii Iraku, ak neprevážia “hlasy rozumu”.

    Dočasný iracký premiér Ádil Abdal Mahdí predtým odsúdil americký útok ako “agresiu”, ktorá “vyvolá pustošivú vojnu”. Zabitie irackého veliteľa je agresiou voči Iraku, “jeho vláde a ľudu”, uviedol Mahdí vo vyhlásení.

    Mal na mysli abú Mahdího Muhandisa, zástupcu veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU), podporovaných Iránom. Ten zahynul pri leteckom útoku spolu so Solejmáním.

    Mahdí uviedol, že útok bol tiež “očividným porušením podmienok povoľujúcich prítomnosť amerických vojakov” na irackej pôde.

    - Reklama -