Lokaj, ktorý sa vraj nechal zviesť propagandou ISIS, prehovoril. Cieľom ISIS je celoeurópsky útok

    0
    Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (Autor: SITA)

    Bývalý militant, 27-ročný muž, ktorý si hovorí Harry S, prezradil, že spolu s ostatnými zahraničnými bojovníkmi čelil otázkam, či môžu „priniesť džihád do ich rodných krajín“. Ako je známe, cieľom ISIS je nielen terorizovanie populácie na Blízkom východe, ale aj „križiakov“ v Európe jej vlastnými obyvateľmi.

    Na neveriacich s nožom

    Z väzenia poskytol výpoveď pre Der Spiegel, uvádza írsky Independent. Tam sa nachádza po tom, ako sa vrátil v júli do Brém. Vypočúva ho polícia i spravodajské služby. Tvrdí, že z oblastí, kde pôsobí Islamský štát, utiekol preto, že nemohol vystáť tú brutalitu, akej sa bojovníci z ISIS dopúšťajú. Napríklad odrezávanie hláv je tu na dennom poriadku. Teraz sa preto rozhodol povedať všetko, čo vie, nemeckým orgánom.

    Tento exmilitant je známy aj z propagandistického videa, mimochodom, natočenom v nemčine, na ktorom ISIS ničil pamiatky v Palmýre. Nosiac čiernu vlajku typickú pre ISIS vyzývali priaznivcov na celom svete, aby zabíjali „neveriacich“. „Všetko, čo potrebujete, je vziať nôž, ísť po ulici a masakrovať každého neveriaceho,“ apelovali.

    Na videu sa objavil aj Mohamed Mahmoud, ktorý bol za podporu teroristickej organizácie al-Káida štyri roky vo väzbe v Rakúsku. Nakoniec sa mu podarilo dostať do Sýrie a pripojiť sa k ISIS. Podľa Harryho S bol vedúcim hromadných popráv a podieľal sa aj na aj týždennom ideologickom školení v Rakke, samozvanom hlavnom meste Islamského štátu.

    Vraj sa žiadnych zverstiev nedopustil

    Harryho S už raz zatkli v roku 2014 po pokuse pripojiť sa k ISIS. Vtedy mu skonfiškovali pas a vrátili ho do Brém. Postarali sa o to Turci. A hoci mal Nemcami zabavený pas a  mal sa dvakrát týždenne hlásiť na stanici, aj tak sa mu podarilo odcestovať do Sýrie na cudzí pas. Tam ho vycvičili, aby sa stal súčasťou špeciálnej jednotky určenej na vykonávanie misií. Harry S však zaradil spiatočku a zdupkal.

    Teraz je obvinený z členstva v teroristickej skupine a čelí trestu odňatia slobody. Zarážajúca je argumentácia jeho obhajcu, ktorý tvrdí, že sa priamo nezúčastnil na žiadnych zverstvách, no „dovolil, aby ho zviedla propaganda“. Vraj bol len akýmsi lokajom. Mladý Nemec bol len jedným zo 700 obyvateľov tejto krajiny, ktorí sa vydali do pazúrov ISIS. Informáciu o počte priniesla nemecká spravodajská agentúra.

    - Reklama -