Lode s migrantmi stále nemajú povolenie zakotviť, Berlín žiada európske riešenie

    0
    Migranti na lodi mimovládky Lifeline. (Autor: TASR)

    Vyjadril sa k dvom lodiam mimovládnych organizácií Sea-Watch a Sea-Eye, ktoré v súčasnosti čakajú pred pobrežím Malty na to, ktorá krajina mi dovolí zakotviť. Na palubách majú 49 migrantov vrátane detí, uviedla v správe agentúra DPA.

    “Celkovo je situácia na palube medzičasom veľmi napätá,” povedal hovorca organizácie Sea-Watch Ruben Neugebauer. “Zem je na dosah, napriek tomu Európska únia už dva týždne drží 49 ľudí ako rukojemníkov.”

    Loď organizácie Sea-Watch vzala na palubu 32 migrantov krátko pred Vianocami. Okrem toho čaká na povolenie vstúpiť do niektorého prístavu plavidlo organizácie Sea-Eye so 17 migrantmi.

    Nemecká vláda sa rovnako ako v podobných prípadoch v minulosti zasadzuje za rýchle riešenie “v rámci spoločnej európskej zodpovednosti a solidárnosti”, ktorá predpokladá “vyvážené rozdelenie” zachránených na mori medzi rôzne členské štáty EÚ, uviedol hovorca ministerstva vnútra. Spolková vláda podľa neho už Európsku komisiu informovala, že je pripravená k takémuto riešeniu primerane prispieť.

    Spory okolo migrantov zachraňovaných v Stredozemnom mori trvajú už niekoľko mesiacov. Talianska vláda nevpúšťa lode humanitárnych organizácií do prístavov v krajine, v dôsledku čoho od leta takéto plavidlá opakovane uviazli na mori. Malta a Taliansko si vzájomne pripisujú zodpovednosť, pričom Rím kritizuje európskych partnerov, pretože sa “nehýbu”.

    “Vydieraniu sa nepodvolíme,” uviedol taliansky minister vnútra Matteo Salvini. Ľudia zo zmienených plavidiel sa podľa jeho slov musia vylodiť na Malte – alebo príslušné mimovládne organizácie musia požiadať o pomoc Berlín a Amsterdam, aby bol bezodkladne vytvorený humanitárny koridor. Loď Sea-Watch 3 sa plaví pod holandskou vlajkou, loď Professor Albrecht Penck organizácie Sea-Eye pod nemeckou.

    Taliansky vicepremiér Luigi Di Maio v piatok vyhlásil, že jeho krajina je ochotná prijať deti a ich matky z týchto lodí a dať tým “celej Európe lekciu vo veciach ľudskosti”. Zopakoval však požiadavku, aby im Malta dovolila vystúpiť na svojom území a následne ich poslala to Talianska.

     

     

    - Reklama -