Loď s vyše 100 migrantmi na palube odmietla ponuku Španielska

    0
    Africkí migranti sa zhromažďujú na palube záchrannej lode (Autor: TASR)

    Organizácia podľa hovorkyne ponuku neprijme, pretože nechce ohroziť pasažierov a ani posádku. Na lodi je stav núdze a nemôže podstúpiť ďalších šesť dní plavby.

    Plavidlo Open Arms, ktoré už viac ako dva týždne hľadá bezpečný prístav, sa nachádza pri pobreží talianskeho ostrova Lampedusa. Talianske úrady mu však odmietajú povoliť vylodenie.

    Loď migrantov zachránila v oblasti Stredozemného mora začiatkom augusta. Španielska vláda lodi v nedeľu ponúkla možnosť zakotviť v prístave Algeciras v regióne Andalúzia v juhozápadnej časti Španielska.

    Úrad španielskeho premiéra Pedra Sáncheza vo vyhlásení ako dôvody uviedol “núdzovú situáciu” na palube lode a “nepochopiteľnú reakciu talianskych úradov”.

    Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v sobotu povolil 27 maloletým migrantom bez sprievodu opustiť loď a vo štvrtok dostali povolenie na vylodenie z “psychologických” dôvodov piati migranti a ďalší štyria, ktorí sú ich rodinnými príslušníkmi.

    Šéf organizácie Proactiva Open Arms Óscar Camps v sobotu na Twitteri oznámil, že podmienky na palube lode sú “neudržateľné” a medzi pasažiermi sa vyskytujú “bitky a hádky”.

    Francúzske ministerstvo vnútra v nedeľu uviedlo, že Francúzsko je pripravené prijať z lode 40 migrantov, ktorí spĺňajú kritéria na získane štatútu utečenca. 

     

    - Reklama -