Loď Lifeline môže zakotviť na Malte. Utečenci budú prerozdelení

    0
    Migranti na lodi mimovládky Lifeline. (Autor: TASR)

    Muscat na tlačovej konferencii povedal, že loď spravovaná nemeckou mimovládnou organizáciou Mission Lifeline by mala zakotviť na Malte v stredu večer. 

    Maltský premiér ďalej uviedol, že loď v prístave zadržia a že hneď po príchode migrantov preveria. Azyl sa poskytne len oprávneným osobám a ďalších vrátia do ich krajín pôvodu. 

    Muscat dodal, že úrady tiež preveria legálnosť registrácie lode a jej aktivít na mori vrátane skutočnosti, že si zrejme vypla transponder – námorný tiesňový a bezpečnostný systém. 

    Migrantov zo záchrannej lode Lifeline má podľa Muscata prijať celkovo osem členských štátov EÚ. Okrem Malty tiež Francúzsko, Taliansko, Írsko, Luxembursko, Portugalsko, Holandsko a Belgicko. 

    Nemecko maltský premiér nespomenul. Nemecký minister vnútra Horst Seehofer však povedal, že Nemecko časť migrantov zo záchrannej lode Lifeline prijme – avšak len v takom prípade, ak toto plavidlo nemeckej mimovládnej organizácie bude vyradené z činnosti.

    Lifeline zachránila pred šiestimi dňami pri pobreží Líbye 230 migrantov a odvtedy nemohla nikde zakotviť. V súčasnosti sa nachádza v Stredozemnom mori pri pobreží Malty. 

    Taliansko jej minulý piatok odmietlo vydať povolenie na vplávanie do svojich prístavov a neúspešne žiadalo Maltu, aby ju prijala. V utorok sa načrtlo riešenie, keď Malta oznámila, že umožní lodi zakotviť – avšak len v takom prípade, ak dostane záruky, že utečenci budú rozdelení medzi viacero štátov EÚ.

    - Reklama -