Litovský minister: Putin nie je šialený. Zájde tam, kam mu dovolíme. Zastavia ho len údery v teréne

    0
    Linas Linkevičius. Foto: TASR

    Litva v reakcii na ruskú anexiu Krymu obnovila povinnú vojenskú službu. Armáda však nie je plne bojaschopná pre chýbajúce vojenské lietadlá, vrtuľníky či tanky. „Povinná vojenská služba nie je o tom naučiť niekoho šoférovať tank. Je to služba spoločnosti, uvedomenie si toho, že obrana krajiny je vecou všetkých, nielen hŕstky profesionálov. A zároveň je to jeden z našich príspevkov k spoločnej obrane štátov NATO, spolu s navýšením vojenského rozpočtu. Tento rok dosiahneme 1,8 percenta HDP a budúci rok splníme dohodnuté dve percentá,“ uviedol litovský politik.

    Nedomnieva sa však, že by mohlo dôjsť ku konvenčnej vojne, ale skonštatoval, že nekonvenčné vojny ako kybernetické či energetické útoky sa už uskutočňujú. A na to sa vraj pri výcviku nových regrútov zameriavajú.

    Hovoril aj o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý vraj nie je šialený, má iba jasnú a otvorenú metódu. „Mnohí boli prekvapení jeho inváziou na Krym, ale Putin konal presne v intenciách svojich slov. Zájde až tam, kam ho pustíme. A zastaví ho len sila skutkov v teréne. Toho typu, aký ukázal Donald Trump nedávno v Sýrii úderom na vojenskú základňu, z ktorej bol vedený chemický útok proti sýrskemu obyvateľstvu,“ povedal jasne Linkevičius.

    Vladimir Putin

    Vladimir Putin Zdroj: TASR

    Šéf litovskej diplomacie sa ďalej vyjadril k vstupu krajiny do eurozóny, ku ktorému došlo aj napriek tomu, že ľudia boli väčšinovo proti, ale po kampani za prijatie eura zmenili názor. „Litovčania neboli naklonení euru hlavne z psychologických dôvodov – mali pocit, že stratia kus seba samých, keď prídu o litas. Z ekonomického hľadiska, pre biznis, to však bolo dobré,“ povedal s tým, že v kampani argumentovali hlavne praktickými prínosmi.

    „Verejná mienka proti euru pre mňa nie je argument; názor ľudí sa vyvíja a môže sa rýchlo zmeniť, ako ukázal náš príklad. V litovskom záujme je mať čo najmenej rýchlostí vo viacrýchlostnej EÚ, lebo inak hrozí jej rozpad. Preto by sme neradi videli nové deliace línie v jej strede,“ dodal politik, ktorého krajina chce byť, ako tvrdí, súčasťou tej najrýchlejšej skupiny, súčasťou integračného jadra štátov.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -